«Η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει κάτι «πραγματικά ελπιδοφόρο» ή «μια σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία», είπε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Μόσχα χαιρέτισε το γεγονός ότι το Κίεβο διατύπωσε τα αιτήματά του σε γραπτή μορφή, αλλά «υπάρχει ακόμα μακρά περίοδος εργασίας» ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες μέχρι την τελική συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας δήλωσαν την Τρίτη ότι πρότειναν την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος για τις εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που σημαίνει ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη του.
Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, είπε ότι η εγγύηση ασφαλείας που ζητά η χώρα του, είναι παρόμοια με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που δεσμεύει τα μέλη της συμμαχίας να υπερασπίζονται το ένα το άλλο και θα περιλαμβάνει χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες «θα συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της χώρας από οποιαδήποτε επιθετικότητα».
Επίσης, οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν μια δεκαπενταετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στην Τουρκία.