Μεγάλες παγίδες, αλλά και ευκαιρίες κρύβονται για τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ. Μετά την… ανάπαυλα των εορταστικών ημερών, όπου άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, ξεφύγαμε στα ψώνια, χρειάζεται οργάνωση και κυρίως μέτρο στις αγορές, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα έλλειψης προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν χιλιάδες καταναλωτές σε αγορές ομοειδών προϊόντων, τα οποία θα είναι πιο ακριβά στο ράφι.
Οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, ώστε να κάνουν πραγματικά τις καλύτερες και όσο γίνεται φθηνότερες αγορές. Την ίδια προσοχή χρειάζονται και οι εκπτώσεις που ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου, όπου οι καταναλωτές πρέπει να είναι ψυλλιασμένοι και να διακρίνουν τις πραγματικές ευκαιρίες…
Σημειώστε τα SOS, τα οποία πρέπει να έχετε πάντα στο νου. Για να σας μείνουν λεφτά στο λογαριασμό…
1. Μην ξεκινάτε ποτέ από το σπίτι αν δεν έχετε ελέγξει το απόθεμα τροφίμων που έχετε μέσα σ΄ αυτό και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της οικογένειας. Έχει αποδειχθεί ότι όποιος επισκέπτεται... τυφλά το σούπερ μάρκετ χωρίς να ακολουθεί το "ευαγγέλιο" της λίστας, προβαίνει σε αγορές, οι οποίες του "τρώνε" χρήματα, τα οποία θα κατευθύνονταν στην κάλυψη άλλων πολύ βασικών αναγκών της οικογένειας. Άρα, καταγράφετε τι έχετε και τι δεν θέλετε και στη συνέχεια, καταρτίστε τη λίστα με τις απαραίτητες αγορές, αποφεύγοντας να πάρετε μαζί σας τα παιδιά, τα οποία μπορεί να σας βάλουν σε επιπλέον έξοδα με... αχρείαστες αγορές. Έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία παιδιών κατά την ώρα των αγορών, αποσπά την προσοχή από τους γονείς σε σχέση με τον έλεγχο των τιμών, ενώ οι φανταχτερές συσκευασίες που έχουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι πολλοί... πειρασμοί, θα σας βάλουν σε πολλά επιπλέον έξοδα, τα οποία ούτε καν μπορούσατε να διανοηθείτε!
2. Ξεκινήστε από το σπίτι σας παίρνοντας δικές σας τσάντες, καθώς αν είναι πολλά τα ψώνια και αρκετές οι τσάντες, μπορεί να επιβαρυνθείτε με ένα ποσό το οποίο να ισοδυναμεί με μια φραντζόλα ψωμί! Έτσι και λεφτά εξοικονομείτε και καλό στο περιβάλλον κάνετε!
3. Αποφύγετε τους πειρασμούς και κυρίως όταν μπαίνετε στο σούπερ μάρκετ να μην έχετε μαζί σας μικρά παιδιά. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μετά τη... διαφήμιση του "καλαθιού" στοχεύουν στην προσέλκυση περισσότερων πελατών αλλά και... περίεργων που θέλουν να σχηματίσουν εικόνα για τις τιμές και φυσικά για να αγοράσουν. Ο μεγάλος εχθρός τους καταναλωτή είναι η σπατάλη και όπως δείχνουν μετρήσεις των αρμόδιων φορέων ακόμη και σήμερα, 7 στα 10 νοικοκυριά πετάνε τρόφιμα στα σκουπίδια!
4. Όταν μπείτε στο σούπερ μάρκετ καλό είναι να μην έχετε το σύνδρομο του "γεμάτου καροτσιού", οπότε είναι καλό να προτιμήσετε τα μικρότερα καλάθια, έτσι ώστε όταν δείτε ότι... ξεχειλίζουν, να σταματήσετε την αγορά επιπλέον προϊόντων, εφόσον δεν τα έχετε και στην κορυφή της λίστας σας. Έχει παρατηρηθεί ότι η... ευκολία της βόλτας με το καρότσι, οδηγεί στο τέλος σε πολύ υψηλότερο λογαριασμό, σε σχέση με αυτό που είχατε στο μυαλό σας, όταν ξεκινούσατε από το σπίτι!
5. Ψάξτε στα πιο... κρυμμένα σημεία του σούπερ μάρκετ γιατί εκεί κρύβονται τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ δύο φορές το μήνα, μπορεί να σας γλιτώσει από περιττά έξοδα που θα αντιστοιχούν σε δεκάδες ευρώ, τα οποία είναι πολύτιμα για να καλύψετε άλλου είδους ανάγκες.
6. Τα επώνυμα προϊόντα είναι και τα ακριβότερα, γιατί η προβολή σε περίοπτη θέση μέσα στο σούπερ μάρκετ, πληρώνεται και μάλιστα πολύ ακριβά από τις εταιρείες-προμηθευτές. Έτσι, προκειμένου να βγάλουν τα "σπασμένα" από την προβολή αυτή, οι τιμές των προϊόντων τους είναι αρκετά πιο "αλμυρές" σε σχέση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Άρα, όποιος αγοράζει... φίρμα, ενώ υπάρχει εναλλακτική, να ξέρει ότι ροκανίζει χωρίς λόγο τα οικονομικά του σπιτιού του και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου όλα τα νοικοκυριά δίνουν μάχη για να σώσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
7. Ξεκινήστε τις αγορές σας από τα ράφια όπου υπάρχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σας. Υπάρχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που τείνουν να γίνουν μεγάλες φίρμες, τα οποία κάνουν θραύση! Έτσι, μπορεί να γεμίσετε πολλές τσάντες και στο τέλος να νιώσετε μια ευχάριστη έκπληξη για τον τελικό λογαριασμό! Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα με τις πιο καλές φθηνές δεν βρίσκονται... ψηλά στο ράφι, αλλά κάτω χαμηλά ή σε κάποια... γωνία.
8. Να μην παρασύρεστε σε αγορές μόνο και μόνο για να πάρετε κουπόνια και μπόνους. Η παγίδα των δωροεπιταγών έχει οδηγήσει χιλιάδες καταναλωτές σε αλόγιστες αγορές, μόνο και μόνο επειδή είχαν περισσότερους... πόντους. Έτσι, μπορεί να σας έχει οδηγήσει σε πολλαπλάσιες αγορές προϊόντων, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόσασταν να αγοράσετε.
9. Απαιτείται συστηματική αξιοποίηση των προσφορών "3 σε 1" ή "2+1" ή "1+1 δώρο", μέσω πληροφόρησης από τα σάιτς και τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα τέτοιες προσφορές έχουν νόημα σε χαρτιά υγείας, χαρτιά κουζίνας, οδοντόκρεμες, πάνες, φρυγανιές κλπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προτιμάτε τις οικογενειακές συσκευασίες ή τις πολυσυσκευασίες, καθώς μπορεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω, αλλά θα ωφεληθείτε περισσότερο ως προς τη χρήση, σε σχέση με την αγορά μίας μονάδας προϊόντος. Επιπλέον, μπορείτε να ωφεληθείτε και από τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως είναι οι κονσέρβες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα μπαχαρικά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα κλπ.
10. Oι καταναλωτές πρέπει να έχουν μαζί τους τα φυλλάδια των προσφορών και φυσικά το... κινητό τους τηλέφωνο, ώστε να συγκρίνουν τις τιμές που έχει αναρτήσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο e-katanalotis.
11. Οι αγορές πρέπει να γίνονται πάντα με σύγκριση της τιμής ανά μονάδα προϊόντος. Μην παρασύρεστε από τη χαμηλή τιμή, αν δεν κάνετε την απαραίτητη σύγκριση μ΄ ένα κομπιουτεράκι. Αν ένα προϊόν με βάρος 500 γραμμάρια κοστίζει 1,50 ευρώ και σε συσκευασία 1 κιλού, κοστίζει 2,80 ευρώ, τότε να προτιμήσετε τη δεύτερη επιλογή.
12. Να μην πηγαίνετε μόνο σ΄ ένα σούπερ μάρκετ και να φροντίζετε έτσι ώστε οι αγορές σας να είναι στοχευμένες και να προέρχονται από διαφορετικές αλυσίδες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είναι κοντά και δεν θα χρειαστεί να δαπανήσετε άσκοπα περισσότερα χρήματα για τα καύσιμα του αυτοκινήτου. Αν μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα από κοντινά σούπερ μάρκετ και μάλιστα να τα μεταφέρετε στο σπίτι με τα πόδια αυτό είναι το πλέον ιδανικό, καθώς βοηθάει και την υγεία του σώματος!
13. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες φθηνών αγορών σε μικρά συνοικιακά σούπερ μάρκετ των μεγάλων ή μεσαίων αλυσίδων, στα οποία δεν υπάρχει ιδιαίτερη... χλιδή. Όσο πιο... μουράτος είναι ένας χώρος σούπερ μάρκετ μιας μεγάλης αλυσίδας, τόσο πιο μεγάλη είναι η τιμολόγηση της... βιτρίνας στην τελική τιμή του προϊόντος. Άρα, ακόμη και σε μικρά μάρκετ τις γειτονιάς μπορεί να βρίσκονται ευκαιρίες για φθηνές αγορές.
14. Να προτιμάτε την αγορά χύμα προϊόντων (π.χ. όσπρια) αλλά και ειδών οικιακής χρήσης (χαρτιά υγείας, χαρτί κουζίνας, απορρυπαντικά κλπ.) από συνοικιακά καταστήματα. Ο μόνος λόγος για να κάνετε αγορές σε σούπερ μάρκετ είναι αν διατίθενται σε πολύ δελεαστική τιμή, στην οποία δεν μπορείτε να... αντισταθείτε!
15. Η αγορά βιολογικών προϊόντων μπορεί να σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού, εκτός αν διαθέτετε τα χρήματα και πιστεύετε ότι αξίζει για λόγους υγιεινής να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα.
16. Αποφύγετε τις αγορές συσκευασμένων προϊόντων, όπως σαλάτες και φαγητά, καθώς θα σας κοστίσει ασύγκριτα λιγότερο αν τα παρασκευάσετε στο σπίτι σας. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι εφόσον δεν υπάρχει η ευχέρεια του χρόνου, τότε η αγορά τέτοιων προϊόντων απέξω κοστίζει και μάλιστα πολύ ακριβά.
17. Κατά την παραμονή στο ταμείο για να πληρώσετε και να φύγετε, αγνοήστε τα προϊόντα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το χώρο σας γιατί είναι πανεύκολο να σας βάλουν στον πειρασμό να αγοράσετε. Συνήθως σε τέτοιες χώρους υπάρχουν σοκολάτες, τσίχλες, καραμέλες και άλλα προϊόντα, τα οποία δεν αφήνουν αδιάφορους ούτε τους... μεγάλους! Αν κάνετε τον λογαριασμό σχετικά με τις λεγόμενες "αυθόρμητες αγορές", κατά την επίσκεψη σας στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να νιώσετε τεράστια έκπληξη, σε σχέση με τα ποσά που πληρώσατε!
18. Αγοράστε με χρεωστικές κάρτες, αφού όμως έχετε πάντα το τελευταίο απόκομμα με το διαθέσιμο υπόλοιπο. Η πληρωμή με κάρτα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως πολύτιμη στις μηνιαίες κληρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου κάθε μήνα μοιράζονται χιλιάδες.
Κ.Τ.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το «Σπίτι Μου 2»
Ελαιόλαδο: Τι ισχύει με τους τενεκέδες – Οι διευκρινίσεις
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις