Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Πούτιν

Πολιτική

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο θα γίνει στο Σότσι της Ρωσίας.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Εκλογές του Ιουλίου του 2019. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί το 2016 στην Αθήνα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τις ελληνορωσικές σχέσεις και ειδικότερα για τους τομείς πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, με κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας.

Ακόμα, θα συζητήσουν για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, για τα τεκταινόμενα σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 – 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας. 

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο κυρίως μενού της συνάντησης των δύο πολιτικών. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η Ρωσία, εκτός από μία χώρα, που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο και η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό το νόημα είχε και η τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Στην Κυβέρνηση παρατηρούν πως η Ρωσία διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας». 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Π. Μαρινάκης: Η ΝΔ ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι στην πλευρά των μη τοξικών κομμάτων

“Νομίζω ότι τα πάντα στη ζωή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Σίγουρα η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει πολλά θετικά για έναν πολιτικό και ειδικά έναν νέο, σχετικά, πολιτικό, ...

Φόρτωση άρθρων...