Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Βάσεις 2024: Οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση - Νέες εκτιμήσεις ανά πεδίο

Ο μαθηματικός - ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης αναλύει το πώς θα διαμορφωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία - Ποιες ανεβαίνουν, ποιες πέφτουν

Ελλάδα

Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλήνιων εξετάσεων λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου. Μέχρι τότε μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών αναλυτών και συμβούλων καριέρας θα παρατηρηθεί μια κάμψη των βάσεων, που είναι φυσική απόρια των πολύ δύσκολων θεμάτων σε μια σειρά μαθημάτων, όπως τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική. Βέβαια, σε δημοφιλείς σχολές που τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως τα τμήματα Πληροφορικής όχι μόνο δεν περιμένουμε κάμψη, απεναντίας για μια ακόμη χρονιά θα παρατηρηθεί άνοδος των βάσεων.

Η εκτίμηση των βάσεων

Σύμφωνα με τον μαθηματικό ερευνητή και σύμβουλο σταδιοδρομίας Στράτο Στρατηγάκη «οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται κάθε χρόνο και φέρνουν αυξομειώσεις στις βάσεις. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αφού ανακοινωθούν οι βάσεις».

Ο κ. Στρατηγάκης έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο εκτίμησης της τάσης των βάσεων, αλλά επισημαίνει ότι «η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων ήταν πάντα δύσκολη, διότι δεν γνωρίζουμε μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο Μηχανογραφικό τους. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται κάθε χρόνο και φέρνουν αυξομειώσεις στις βάσεις. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αφού ανακοινωθούν οι βάσεις».

Η «βασίλισσα» όλων των Σχολών η Ιατρική Αθήνας αναμένεται και φέτος να κρατήσει τα σκήπτρα της Σχολής με την υψηλότερη βάση διατηρούμενη πάνω από το όριο των 19.000 μορίων.

Αντίθετα, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπως και το Μαθηματικό της Αθήνας θα δουν τις βάσεις τους να πέφτουν, φυσική απόρια των κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Και στο πρώτο πεδίο όμως τα δημοφιλή τμήματα της Νομικής θα δουν μικρή κάμψη των βάσεών τους, αλλά και η Φιλολογία της Αθήνας. Φέτος κάμψη εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει και η δημοφιλής Ψυχολογία του πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντίθετα άνοδος αναμένεται στο «πασπαρτού» τμήμα Χημείας που μπορεί να ανοίξει πολλούς επαγγελματικούς δρόμους με κατάλληλα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σταθερά ψηλά και ανοδικά θα κινηθούν τα τμήματα Πληροφορορικής, ενώ ελαφρά κάμψη θα υπάρξει στις Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, που πάντως θα έχουν υψηλότερες βάσεις από άλλες σχολές.

Οι στρατιωτικές Σχολές που παλιότερα προτιμούνταν από τους υποψηφίους λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης έχουν χάσει την αίγλη τους, μάλλον λόγω των πολύ χαμηλών απολαβών των στελεχών των ΕΔ κάτι που αποτυπώνεται και στην μείωση της ζήτησης. Μάλιστα, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων πλέον να βρίσκεται στην περιοχή των 12.000 μορίων.

Οι βαθμολογικές επιδόσεις ανά πεδίο

Η ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις άφησε μια πικρή γεύση στους υποψηφίους. Τα ιδιαίτερα δύσκολα θέματα στην Ιστορία τα Μαθηματικά και τη Φυσική αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις στις Πολυτεχνικές Σχολές και τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής. Και στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι είχαν χειρότερες επιδόσεις φέτος, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις βάσεις του πρώτου πεδίου.

Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Μέτρια πτωτικές τάσεις

Η τάση των βάσεων στο πεδίο είναι γενικά πτωτική αλλά με μέτριο ρυθμό. Οι βαθμολογίες φαίνεται ωθούνται προς τις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούν οι βαθμοί στα Αρχαία Ελληνικά, κυρίως όμως την τάση των πιο χαμηλών βαθμολογιών τροφοδοτούν τα πιο απαιτητικά θέματα στο μάθημα της Ιστορίας.

Πεδίο Θετικών Επιστημών: Χειρότερες επιδόσεις – μεγάλη πτώση στις βάσεις

Στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές οι πολύ κακές επιδόσεις στη Φυσική και τα Μαθηματικά θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις, ακόμα και κατά 1.000 μόρια. Η πτώση δεν είναι δυνατό να συγκρατηθεί από τις καλύτερες επιδόσεις στη Χημεία.

Πεδίο Σχολών Υγείας - Συγκράτηση βάσεων

Ελαφρά καθοδική θα είναι η τάση των βάσεων στο πεδίο των επιστημών Υγείας ενώ ακόμα και η Ιατρική Αθηνών μπορεί να δει τη βάση της να πέφτει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 19.000 μορίων. Τα θέματα σε Βιολογία και Χημεία ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και έτσι ξεχώρισαν οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι από τους υπόλοιπους.

Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής - Σταθερά ψηλά

Βάσεις δυο ταχυτήτων αναμένονται στο δημοφιλές πεδίο των Οικονομικών Σχολών και της Πληροφορικής. Η συγκέντρωση πολλών υποψηφίων στις άριστες βαθμολογίες στην Πληροφορική και την Οικονομία ενδεχομένως να ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις, αντιθέτως αναμένεται μια πτώση στις όχι και τόσο δημοφιλείς Σχολές του πεδίου της Οικονομίας, κυρίως στα τμήματα της περιφέρειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, γιορτάζουν οι: Βαλέρια, Βαλεριάνα, Βάλια, Βαλέριος, Βαλεριανός, Βάλιος Σεσίλια, Κεκίλια, Κικίλια Φιλήμων, Φιλήμονας, Φιλημονή, Φιλημόν...

Φόρτωση άρθρων...