Μία ηχογράφηση αποκαλύπτει πως υπάρχει ήχος στο διάστημα. Αυτό που τα αυτιά μας αντιλαμβάνονται ως «ήχο» είναι απλώς ένα κύμα πίεσης που διέρχεται από ένα μέσο, είτε αυτό το μέσο είναι στερεό, υγρό ή αέριο, και ανακινεί τα μόρια μέσα σε αυτό.
Όταν αυτό το κύμα πίεσης χτυπά τα αυτιά μας, προκαλεί δόνηση μικρών τριχών και οστών μέσα σε αυτά, κάτι που στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο που ερμηνεύουμε ως ήχο.
Αλλά σε ένα κενό, όπου δεν υπάρχουν μόρια υγρού, στερεού ή αερίου για ανάδευση, αυτό δεν μπορεί να συμβεί – επομένως δεν ακούγεται ήχος. Αλλά όταν μιλάτε για χώρο, η απλή, εύκολη απάντηση είναι σπάνια εντελώς σωστή – και αυτό συμβαίνει και εδώ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χώρος δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου κενό.
Υπάρχουν τεράστιες περιοχές του, ιδιαίτερα στον διαστρικό και διαγαλαξιακό χώρο. Αλλά μέσα στους γαλαξίες και στα νεφελώματα υπάρχουν τεράστια, στροβιλιζόμενα σύννεφα αερίου και σκόνης, και τα μόρια μέσα σε αυτά τα σύννεφα είναι εξίσου ικανά να αναταράσσονται και να περνούν σε ένα κύμα πίεσης –δηλαδή, ήχο– με τα αντίστοιχα τους εδώ στη Γη.
Το 2022 η NASA κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση μιας μαύρης τρύπας , που προέκυψε από δεδομένα παρατήρησης από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.
Αποδεικνύεται ότι οι μαύρες τρύπες παράγουν έναν ήχο χαμηλού τόνου που ακούγεται (αρκετά) σαν κάτι από το soundtrack μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας B της δεκαετίας του 1950.
Είναι τόσο χαμηλός ήχος που το αυτί σας δεν θα μπορούσε να τον ακούσει φυσικά, έτσι η NASA χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται «ηχοποίηση» για να τον κάνει αντιληπτό στο αυτί μας. Τα βαρυτικά κύματα και τα κύματα πλάσματος (όπως ο ηλιακός άνεμος, το ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπεται συνεχώς από το μητρικό μας αστέρι) παρουσιάζουν επίσης ένα μέσο μέσω του οποίου ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει.
Όχι αρκετά δυνατά ώστε να μπορείτε να το ακούσετε αν βρίσκεστε εκεί, αλλά αρκετά καθαρά ώστε να ανιχνεύεται από ραδιοτηλεσκόπια με βάση τη Γη.
Ακούστε τον ήχο της μαύρης τρύπας:
Ανακαλύφθηκε άγνωστος προϊστορικός κόσμος στη Γη
Πόλη βρέθηκε τέλεια διατηρημένη στον πυθμένα μιας λίμνης (Video&Photos)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις