Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες σκέψεις περνούν απ’ το νου σας καθημερινά; Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες από αυτές τις σκέψεις είναι αποτέλεσμα εκούσιας προσπάθειάς σας ή πόσες είναι σκέψεις προερχόμενες από το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο μεγαλώσατε ή και συνεχίζετε να εξελίσσεστε; Αναρωτηθήκατε ποτέ για την ακρίβεια και την εγκυρότητα αυτών των σκέψεων; 

 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις σκέψεις

  1.  Το παρελθόν και το μέλλον είναι προϊόντα των σκέψεων. Χωρίς σκέψεις δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει μόνο το παρόν.
  2.  Οι σκέψεις αναδύονται από το τίποτα και εμφανίζονται μέσα στο χώρο της επίγνωσης (ή συνειδητότητας, ή συνείδησης).
  3.  Σκέψη είναι η κίνηση του νου και μπορεί να πάρει άπειρες μορφές. Γι' αυτό ο νους είναι σαν ένας μηχανισμός δημιουργίας πιθανοτήτων και ενδεχομένων.
  4.  Οι σκέψεις δεν έχουν καμία δύναμη επιρροής από μόνες τους. Μας επηρεάζουν μόνο όταν η επίγνωση ταυτιστεί μαζί τους - δηλαδή όταν τις πιστέψουμε και δεν τις αναγνωρίσουμε ως σκέψεις.
  5.  Οι σκέψεις δεν έχουν επίγνωση του εαυτού τους. Για να υπάρξουν και να αναγνωριστούν, πρέπει να δημιουργηθούν και να εμφανιστούν μέσα στην επίγνωση. Από την επίγνωση αναγνωρίζονται.
  6.  Ο σκεπτόμενος είναι ένα προϊόν δημιουργίας των σκέψεων. Δεν υπάρχει σκεπτόμενος. Το "εγώ σκέφτομαι (ηθελημένα)" είναι μια ψευδαίσθηση. Οι σκέψεις εμφανίζονται αυθόρμητα, από μόνες τους.
  7.  Οι σκέψεις απαιτούν την επίγνωση για να υπάρξουν, αλλά η επίγνωση δεν απαιτεί τις σκέψεις.
  8.  Οι σκέψεις μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις ωφέλιμες και στις επιβλαβείς. Οι ωφέλιμες είναι οι σκέψεις κατανόησης, οι πρακτικές σκέψεις και οι σκέψεις αυθεντικής έκφρασης. Οι επιβλαβείς είναι οι σκέψεις του Εγώ (η επίκριση, η κινδυνολογία, οι ενοχές, οι κατηγορίες, το αναμάσημα του παρελθόντος, οι σκέψεις ανεπάρκειας, κ.ά).
  9.  Οι σκέψεις έχουν την ιδιότητα να διαδέχονται η μία την άλλη και να μαγνητίζουν την προσοχή μας. Μόνο όταν τις αναγνωρίζουμε έχουμε την επιλογή να μην τις ακολουθήσουμε.
  10.  Όπως έχει διδάξει ο Ινδός σοφός Ραμάνα Μαχάρσι, για να σταματήσουμε μια αλληλουχία σκέψεων αρκεί να ακολουθήσουμε τρία βήματα: να αναγνωρίσουμε τις σκέψεις, να θέσουμε την ερώτηση "σε ποιον εμφανίζονται οι σκέψεις;" και να απαντήσουμε βιωματικά "σε μένα". Τότε ο νους σιωπά.