Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη ψήφιση του Νομοσχεδίου "Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάνας Απόστολος.
Ο Βουλευτής επεσήμανε, στην αρχή της ομιλίας του, ότι τα νέα, επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα, που έλαβε η Κυβέρνηση με σκοπό την προστασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια κάθε άλλο παρά επαρκή είναι. Τόνισε μάλιστα για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα λήψης μόνιμων και ουσιαστικών μέτρων, που το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγκαιρα, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, έχει προτείνει. Όπως:
- Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής,
- Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών,
- Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά,
- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα,
- Αύξηση του κατώτατου μισθού και
- Ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο κ. Πάνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η ετεροχρονισμένη εξαγγελία των ατελέσφορων μέτρων από τη Κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα την ορθότητα του ισχυρισμού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφορικά με την ύπαρξη δημοσιονομικών περιθωρίων και την ανάγκη άμεσων στοχευμένων παρεμβάσεων για την απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και όχι γενικών μέτρων, που εντείνουν τη δημοσιονομική χαλάρωση».
Αναφορικά με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο, που καθορίζει το κανονιστικό πλαίσιο διαχείρισης των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών κ Επενδυτικών Ταμείων για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο κ. Πάνας αφού επεσήμανε τις λειτουργικές αδυναμίες του, ζήτησε την επιπλέον ενίσχυση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΕΣΠΑ 2021-2027, χρησιμοποιήθηκε η μελέτη για την «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020», η οποία όμως εκπονήθηκε σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της πανδημικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης δεν είχαν γίνει ξεκάθαρα ορατές.
Για τον λόγο αυτόν σας καλώ να ενισχύσετε περαιτέρω τη δυνατότητα των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ώστε να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα σχέδια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, τα οποία θα περιλαμβάνουν όχι μόνο έργα υποδομής αλλά και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της έρευνας και της καινοτομίας, των ανθρώπινων πόρων και της δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας ή και ακόμα της διαχείρισης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εσωτερικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών».