Οι Γερμανοί πάνε σε εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του συνασπισμού "φανάρι", δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, ακολούθησαν τα... διαδικαστικά!
Ο απερχόμενος Καγκελάριος φάνηκε τόσο λίγος, σε μια περίοδο με έντονες αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον, ενώ είναι προφανές ότι λόγω της σύγκρισης με την προκάτοχο του, Άνγκελα Μέρκελ, πέρασε πολύ κάτω από τον... πήχυ!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο τρικομματικός σχηματισμός Σοσιαλδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων, φεύγει αφήνοντας πίσω μια Γερμανία, η οποία πληρώνει τα επίχειρα της ενεργειακής εξάρτησης της από τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα και τις συνέπειες του πληθωρισμού. Η οικονομία παραμένει στάσιμη, η κοινωνία οπισθοχωρεί. Δύσκολη εξίσωση για μια κυβέρνηση, η οποία, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να έχει την απαιτούμενη ομοιογένεια.
Δυστυχώς, ο Σολτς φάνηκε πολύ λίγος για να πάει τη Γερμανία παραπέρα και τώρα, αρχίζει ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου μέσα στις πρώτες μέρες του Μαρτίου να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, γιατί τα προβλήματα στην Ευρώπη, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να πάρουν πιο δυσάρεστη τροπή. Η άνοδος του ακροδεξιού "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) δεν φαίνεται να προβληματίζει και τόσο, καθώς είναι δεδομένο ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση, χωρίς τους νοσταλγούς του Χίτλερ!
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μπορούν άνετα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, θα είναι ο νικητής των εκλογών και οι λογικοί της Ευρώπης, περιμένουν επιστροφή των Χριστιανοδημοκρατών στην εξουσία, για να αποκτήσει και πάλι η Γερμανία, ειδικό βάρος στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Ο Μερτς, φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος, έχοντας την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών! Σαν να λέμε δηλαδή, σύμπραξη Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, με πρωθυπουργό τον πρώτο!
Στην παρούσα φάση, ο πολιτικός χρόνος και οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται από μια εντυπωσιακή πυκνότητα. Η πτώση Άσαντ στη Συρία, το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και οι απειλές Πούτιν κατά της Ευρώπης, συνιστούν ένα πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τη Γερμανία, ενώ ο Μερτς, σύμφωνα με τους αναλυτές, διαθέτει τα... γράδα για να ξαναδώσει ώθηση στον γερμανικό παράγοντα. Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για να "τρέξουν" οι εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς απαιτείται μια φρέσκια και στιβαρή εξουσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Ρωσία. Εξάλλου, σε σχέση με τον Τραμπ και τις οικονομικές εξελίξεις, πρέπει να σημειωθεί, ότι η Γερμανία θα είναι η πρώτη που θα πληγεί από την επιβολή δασμών. Οι εξελίξεις απαιτούν συγκρότηση ισχυρού ευρωπαϊκού μετώπου, το οποίο θα έχει ενιαία φωνή απέναντι στον Τραμπ.
Η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να εμπλακεί σε πολύμηνες ζυμώσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης και αυτό είναι γνωστό στους πρωταγωνιστές, δηλαδή σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Η συγκρότηση ισχυρής γερμανικής κυβέρνησης που θα εμπνεύσει θετικά τις αγορές αλλά και τους γεωπολιτικούς "παίκτες", αποτελεί προηγούμενο για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή, πολλά πράγματα είναι ρευστά σε πολλά επίπεδα. Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Γαλλία σε αστάθεια, στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν απλά κάνει διαχείριση των τελευταίων εβδομάδων της εξουσίας του. Μπαίνουμε στο 2025 με αρκετές αβεβαιότητες.
Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολιτικό χρόνο. Ισχυρές κυβερνήσεις σε Γερμανία και Γαλλία θα αποκαταστήσουν την ισορροπία στη λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τώρα, που θα έχουμε απέναντι μας έναν απρόβλεπτο Τραμπ. Στη Γερμανία αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό, ενώ στη Γαλλία, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν σε οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά αν ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος έχει άλλα στο μυαλό του, τότε η Ευρώπη πρέπει να γράψει νέο... βιβλίο, σε σχέση με τους στόχους, τις στρατηγικές και τα μέσα. Ιδίως δε, αν λάβουμε υπόψιν μας, τις προ ημερών επισημάνσεις του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος, κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο με τη Ρωσία, που μπορεί να ξεκινήσει... αύριο το πρωί έως και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να παρουσιάσει μέσα στους προσεχείς μήνες κενό εξουσίας. Πρέπει να ληφθούν ιστορικές αποφάσεις για την αμυντική θωράκιση της, αλλά και την οικονομία. Οι Γερμανοί πρέπει να αποτρέψουν την ύφεση και οι Γάλλοι πρέπει να τιθασεύσουν το έλλειμμα και το χρέος τους. Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα φαίνεται πραγματική όαση πολιτικής σταθερότητας, εμπνέοντας τις αγορές. Οι άλλοι βάζουν φόρους και "κουρεύουν" δαπάνες και εμείς εδώ μειώνουμε το χρέος, μηδενίζουμε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, επιτυγχάνουμε πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, περιμένουμε επενδύσεις, μειώνουμε φόρους, αυξάνουμε εισοδήματα.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται μόνο για καλό λόγο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όλοι χαίρονται με τις επιτυχίες της χώρας και της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό, το... κλάμα "πάει σύννεφο" και τα μαντήλια είναι... μούσκεμα! Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν ανάγκη από έναν ισχυρό Γερμανο-Γαλλικό Άξονα, ιδίως τώρα που στις ΗΠΑ έχει εκλεγεί ένας μη προβλέψιμος και εν πολλοίς... απειλητικός πρόεδρος, ενώ στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα για τη Γηραιά Ήπειρο, τα οποία δεν μπορεί να εκχωρήσει στην Τουρκία και στους Τζιχαντιστές...
Πώς και γιατί οι εκλογές στη Γερμανία ενδιαφέρουν την Ελλάδα και κυρίως το... ΠΑΣΟΚ, με φόντο το 2027!
Οι εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο καμπής, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη χώρα μας.
Η πτώση του Σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σολτς φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη, οι οποίοι είχαν "επενδύσει" σ΄ αυτόν. Και δυστυχώς, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του, δεν υπάρχουν άλλα στηρίγματα, τα οποία θα μπορούσε ο ίδιος να επικαλεστεί για να κερδίσει την εύνοια του εκλογικού σώματος. Ο μόνος. "σύντροφος" που έχει απομείνει στον κ. Ανδρουλάκη, είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ηγείται μια κυβέρνησης που παραπέμπει σε πολιτικό... "τέρας"!
Η πολιτική αλλαγή που έρχεται στη Γερμανία θα έχει εξόχως υψηλό ενδιαφέρον. Δεν είναι απλά ότι θα μπει στην Καγκελαρία, ο Φρίντριχ Μερτς, αλλά και ότι το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι θα συμπράξει με τους Σοσιαλδημοκράτες. Εδώ που τα λέμε είναι και η μοναδική διέξοδος που έχουν οι Γερμανοί προκειμένου ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς να αποκαταστήσει το κύρος της Καγκελαρίας στο διεθνές στερέωμα και να δηλώσει παρών στις γεωπολιτικές εξελίξεις, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.
Αναμφίβολα, η συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, θα ανεβάσει τις "μετοχές" της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη και θα πιέσει το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να λέει τα δικά του... ανέκδοτα, περί "αριστερής προοδευτικής συμμαχίας" ή μη συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία", αλλά, από τη στιγμή που στη Γερμανία θα υπάρχει ένα αντίστοιχο σχήμα CDU-SPD, μάλλον θα πρέπει να... αναθεωρήσει.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης παίζει... μπάλα μόνος του μέσα στη Βουλή, μας προϊδεάζει για πολλούς θετικούς αιφνιδιασμούς έως το 2027, με δεδομένο το στοιχείο της εξαιρετικά καλής δημοσιονομικής κατάστασης που παρουσιάζει η χώρα. Χθες, ανακοινώθηκαν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει πλεόνασμα και στη Γενική Διοίκηση, κάτι που δεν έχει κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης!
Η πολιτική άσκηση στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από τι δεν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά από το τι θα απαιτήσουν οι περιστάσεις και κυρίως τι επιβάλλουν τα συμφέροντα της Ευρώπης. Οι εκλογές του 2027 πέφτουν κάπως... μακριά, ωστόσο, όλοι πρέπει να επεξεργαστούν από τώρα τις ασκήσεις που θα κληθούν λύσουν. Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν θα έχει κάποιον συνομιλητή Σοσιαλδημοκράτη που να ηγείται στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή, η ελληνική Μητσοτάκη θα καταγράφει διαρκείς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και ο "κουμπαράς" των παροχών θα "φουσκώνει" διαρκώς.
Η εμφάνιση Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή έδειξε ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Οι διεθνείς αναφορές στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πρόσωπο του είναι τόσο θετικές και θερμές, που μάλλον θα είναι... αδιανόητο για τον κ. Ανδρουλάκη, να λέει... ανέκδοτα, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών το 2027. Σίγουρα, πολλά μπορεί να συμβούν ακόμη και στο επόμενο δευτερόλεπτο! Όμως, με Χριστιανοδημοκράτη Καγκελάριο, είτε στο σενάριο συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε στο αντίστοιχο με τους Πράσινους, η Γερμανία θα δείξει τον δρόμο και προς την Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ωφελημένος από τέτοιες εξελίξεις, μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι. Όσο για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, έχει όλον τον χρόνο μπροστά του να γίνει ρεαλιστής και να πάψει να πορεύεται στον δρόμο του λαϊκισμού...
Πρόταση Ελλάδας, Κύπρου και Αυστρίας: Χρήση της περιουσίας Άσαντ για ανοικοδόμηση της Συρίας
Reuters: Τόνοι χρυσού και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας στη Συρία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις