Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

H διαλειμματική νηστεία και τα μυστικά από τη διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών

Διαλειμματική νηστεία: Είναι μια μορφή διατροφής που έχει οφέλη για το σώμα και τον οργανισμό; Είναι μια άλλη πρόταση δίαιτας, ή απλά ένα trend της εποχής; Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξηγεί τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό με τη διαλειμματική νηστεία και παραθέτει στοιχεία και από την Αρχαία Ελλάδα!

«Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ένας τρόπος διατροφής», λέει ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εξηγεί: «Είναι ένας διαφορετικός τρόπος για το πώς βλέπεις το φαγητό. Συνήθως παίρνει κανείς ένα πρόγραμμα από διατροφολόγο, το κρεμάει στο ψυγείο και μετά από λίγες εβδομάδες το εγκαταλείπει. Τι έκανε ο άνθρωπος για χιλιάδες χρόνια; Έτρωγε συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που η γη παράγει. Αυτή την περίοδο έβαζε 4-5 κιλά και μετά τα έχανε το χειμώνα. Το μεγαλύτερο πείραμα που έγινε στον κόσμο είναι με τις γυναίκες της Ζάμπια, τις παρακολουθούσαν για πολλά χρόνια, και είδαν ότι αυτό που συνέβαινε από παλιά, δηλαδή το παίρνω και χάνω, είναι η βάση της μεταβολικής υγείας. Γιατί; Διότι το κύτταρο όταν του στερείς την τροφή του, αντιλαμβάνεται ότι πιθανόν να πεθάνει και ενεργοποιεί μηχανισμούς σωτηρίας, οι οποίοι σώζουν και το κύτταρο και τον οργανισμό».

Σχετικά με το τι καλό κάνει στον οργανισμό μας αυτός ο μηχανισμός, ο καθηγητής απαντά: «Αυτό αλλάζει όλο το προφίλ της έκφρασης κρίσιμων γονιδίων, που έχουν σχέση με τη φλεγμονή, την αντιγήρανση και την αντικαρκινική δράση. Δηλαδή σου αλλάζει όλο το μεταβολικό προφίλ».

Οι Σπαρτιάτες έπαιρναν 6.000 θερμίδες την ημέρα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κουρέτας έκανε και μια αναδρομή στην Αρχαία Ελλάδα. «Οι Σπαρτιάτες τρώγανε περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα επειδή καταναλώνανε πάρα πολύ ενέργεια. Έτρωγαν το βράδυ με παρέα και το μεσημέρι μόνοι τους. Το πρωί δεν έτρωγαν... Ήταν ένα μοντέλο διατροφής που είχε επιλεγεί για πάρα πολλούς λόγους... Το είχαμε ξεχάσει για αιώνες και τώρα το θυμηθήκαμε ξανά». 

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρει: «Η κανονική διαλειμματική νηστεία είναι να απέχεις 15-16 ώρες από το φαγητό και να τρως τις υπόλοιπες. Μπορείς, ας πούμε, να φας γεύμα στις 9-10 το βράδυ, δεν είναι ωραίο να φας στη μία ή στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, γιατί οι πεπτικοί μηχανισμοί μετά τις 7-8 πέφτουν. Την επόμενη ημέρα το πρωί πίνεις καφέ ή τσάι αλλά δεν τρως μέχρι τη μια, πρέπει να υπάρχουν αυτά τα "παράθυρα"».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας, «δεν είναι λάθος αυτό που σου λέει ο διατολόγος, χάνεις βάρος, αλλά με τη διαλειμματική νηστεία αλλάζεις το μεταβολισμό σου με έναν διαφορετικό τρόπο, που δεν γίνεται όταν τρως συχνά και λίγο». Σημείωσε δε, ότι στο εργαστήριό τους, παίρνουν δείγμα αίματος και αναλύουν κάποια κρίσιμα γονίδια. «Ανάλογα με το τι βρίσκουμε, φτιάχνουμε και το αντίστοιχο προφίλ στη διατροφή του. Δηλαδή άλλος μπορεί να είναι στο 16-8 και άλλος στο 20-4», συμπληρώνει. 

Ο κ Κουρέτας εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες «ομπρέλες» τροφίμων για τη διαλειμματική: τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, και φυλλώδη λαχανικά. «Από κει και πέρα, και ψάρι θα φας, και κρέας, αλλά με μέτρο», συνεχίζει ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρευνα για τη θρόμβωση: Ποιες ομάδες αίματος συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο

Η ομάδα αίματος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Μια έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και της καρδιαγγειακής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ...

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης

Μία δίαιτα θεωρείται πως στοχεύει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Επίσης, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις....

Φόρτωση άρθρων...