Παρασκευή
13 Δεκεμβρίου 2024

Η βιταμίνη της ενέργειας και η διατροφική της διάσταση

Ευ ζην

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά στο σώμα και έχει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Το συνένζυμο CoQ10 είναι γνωστό και ως ουβικινόνη.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδα CoQ10 είναι χαμηλότερα σε χορτοφάγους και vegans σε σχέση με όσους καταναλώνουν κάθε είδους τροφές. 

Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι το CoQ10 περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, τροφές τις οποίες αποφεύγουν οι vegans και κάποιοι χορτοφάγοι.

Ακόμα, το CoQ10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Έχει ζωτική σημασία στην παραγωγή ενέργειας και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη. 

Συμβάλλει στην αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων, μια διαδικασία που μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια. Ως αντιοξειδωτικό, το CoQ10 αντιμετωπίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, βοηθά στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε. 

Τα επίπεδα CoQ10 στο σώμα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και ορισμένες παθήσεις, όπως καρδιακές νόσοι, καρκίνος, διαβήτης και νευρολογικές διαταραχές, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα CoQ10.

Τροφικές πηγές CoQ10

Το CoQ10 είναι φυσικά παρόν σε κάποια τρόφιμα. Τα τρόφιμα με τα πιο υψηλά επίπεδα CoQ10 περιλαμβάνουν:

Το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά, τα οποία έχουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα CoQ10.

Λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες και ο σολομός.

Ορισμένα φυτικά έλαια από σπόρους, όπως το σογιέλαιο, το έλαιο κανόλας και το σησαμέλαιο, περιέχουν επίσης CoQ10, αλλά τα επίπεδα είναι συνήθως κάτω από 1 mg ανά κουταλιά της σούπας.

Τα κρέατα, ιδιαίτερα τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι, καθώς και τα λιπαρά ψάρια, είναι συνήθως οι καλύτερες πηγές CoQ10 στα τρόφιμα. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους χορτοφάγους και τους vegans, που δεν καταναλώνουν αυτούς τους τύπους ζωικών προϊόντων.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Ορισμένα vegan προϊόντα ενισχύονται με CoQ10, παρέχοντας μια άλλη διατροφική πηγή για χορτοφάγους και vegans. Αυτό περιλαμβάνει ενισχυμένα γάλατα, γιαούρτια, δημητριακά, μπάρες διατροφής και άλλα. Ελέγξτε τις ετικέτες των συστατικών για προσθήκη CoQ10. Η σόγια και τα φιστίκια περιέχουν επίσης λίγο CoQ10, επομένως η συμπερίληψη αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης.

Συνολικά, ο συνδυασμός ενός συμπληρώματος CoQ10 με εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για τους vegan και τους χορτοφάγους να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αποτρέψουν μια ανεπάρκεια. Με επαρκή πρόσληψη, μπορούν να απολαύσουν τα αντιοξειδωτικά, ενεργειακά και οφέλη για την υγεία της καρδιάς αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.

Ο έλεγχος των επιπέδων CoQ10 μέσω εξετάσεων αίματος, η προσοχή για συμπτώματα ανεπάρκειας και η συζήτηση για τη λήψη συμπληρωμάτων με έναν γιατρό μπορεί να διασφαλίσει ότι οι χορτοφάγοι και οι vegan λαμβάνουν επαρκές CoQ10 για βέλτιστη υγεία. Καθώς αυτή η θρεπτική ουσία είναι κρίσιμη για την ενέργεια και την καρδιαγγειακή λειτουργία, είναι σημαντικό για τους vegan και τους χορτοφάγους να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης

Μία δίαιτα θεωρείται πως στοχεύει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Επίσης, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις....

Έρευνα για την καρδιακή προσβολή: Η ομάδα αίματος που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο

Οι καρδιακές προσβολές είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μία ομάδα αίματος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβους αίματος και καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με έ...

Φόρτωση άρθρων...