Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Alpha Bank ώστε να στηρίξει τα πράσινα επενδυτικά πλάνα επιχειρήσεων, όπως επεσημανε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum 2021 σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο και εκδότη κ. Νίκο Χατζηνικολάου, στην ενότητα «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες αποτελούν διαχρονικό χρηματοδότη για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πλέον καλούνται πιο ενεργά να στηρίξουν σημαντικές για τη χώρα επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της μετάβασης σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα.
Ως προς τη στρατηγική της Alpha Bank υπογράμμισε πως στηρίζει ενεργά τους μεγάλους πελάτες της με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία έργα που στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων.
«Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να προσανατολιστεί σε τομείς που ανοίγουν καινούργιες ευκαιρίες» τόνισε ο CEO της Alpha Bank υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα έχει εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια για τη στήριξη έργων ΑΠΕ που υπερβαίνουν το 1 δισ. και η φιλοδοξία της είναι, μέσα και από τις δράσεις του RRF, να πολλαπλασιάσει το αποτύπωμά της στην αγορά.
«Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολύ εγκαίρως απευθυνθήκαμε στους Μετόχους μας και μέσω της πρώτης ΑΜΚ αναπτυξιακού χαρακτήρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, διασφαλίσαμε τα αναγκαία κεφάλαια για τη στήριξη επενδυτικών πλάνων που θα συμβάλουν ώστε η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα» επεσήμανε.
Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των κριτηρίων ESG για την αειφορία και τη βιωσιμότητα τονίζοντας πως η Alpha Bank έχει θεσπίσει ειδικά κριτήρια στις πιστωτικές της πολιτικές ως προϋπόθεση για την έγκριση χρηματοδοτήσεων, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη διαφάνεια στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας εταιρείας, με τελικό στόχο τη μείωση της χρηματοδότησης ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
Εκτίμησε επίσης ότι σύντομα θα ενταχθούν και κοινωνικά κριτήρια που θα σχετίζονται μεταξύ άλλων με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργασιακής ασφάλειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα. Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια, την απέδωσε αφενός στη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας που οδήγησε στην απορρύθμιση των αγορών με συμπτώματα απότομης αύξησης στη ζήτηση έναντι της μειωμένης προσφοράς, αλλά και στη σταδιακή υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται σε ΑΠΕ με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής που μετακυλίεται στην αγορά ενέργειας.
Χαρακτήρισε το ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όπως είπε η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Παράλληλα ο πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας θα επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η εξέλιξη και η ένταση του ενεργειακού προβλήματος να επηρεάσουν την ίδια την πράσινη μετάβαση. Σημείωσε, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταβολών υπάρχει πάντοτε το λεγόμενο ρίσκο μετάβασης, αλλά ο κίνδυνος της αδράνειας είναι μεγαλύτερος.