Χρόνος προετοιμασίας: 20'
Χρόνος μαγειρέματος: 60'
Υλικά
Για τις τάρτες
2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
Για τη φάβα
200 γραμμάρια φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλάκια σούπας ξαρμυρισμένης κάππαρης
αλάτι
Για τα ντοματίνια
30 ντοματίνια
3 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο
1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
αλάτι
Εκτέλεση
Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπ πατ κόβετε 6 δίσκους από τις σφολιάτες, αρκετά μεγάλους ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα πλαϊνά από τις ατομικές σας ταρτιέρες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Παίρνετε έξι ατομικές ταρτιέρες, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις στρώνετε με τη σφολιάτα, πιέζοντας καλά με τα δάχτυλά σας να πάρει η σφολιάτα το σχήμα της φόρμας. Τρυπάτε καλά με πιρούνι στη βάση και από πάνω στρώνετε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνετε από πάνω μπόλικα όσπρια για βάρος για να μη φουσκώσουν οι σφολιάτες.
Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε, αφαιρείτε τα όσπρια και τις λαδόκολλες και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη φάβα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 500ml νερό, τη φάβα καλοπλυμένη, το κομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση το μίγμα χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να γίνει ένας πολτός.
Αφήνετε τη φάβα να κρυώσει και στη συνέχεια τη χτυπάτε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Ψιλοκόβετε την κάππαρη με ένα μαχαίρι και την ανακατεύετε με τη φάβα. Αφήνετε το μίγμα να περιμένει.
Για τα ντοματίνια: Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ξεφλουδίζετε. Σε τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ντοματίνια πασπαλίζοντάς τα με τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις απορροφηθεί η ζάχαρη αφήνετε τα ντοματίνια να κρυώσουν.
Παίρνετε τις έτοιμες τάρτες και τις γεμίζετε κατά τα 2/3 με το μίγμα της φάβας. «Φυτεύετε» σε κάθε τάρτα τέσσερα πέντε ντοματίνια ομοιόμορφα σαν να είναι σε ακτίνα.
Μόλις γεμίσετε όλες τις τάρτες τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ζεσταίνετε στο φούρνο στους 50οC ώστε να τις σερβίρετε ζεστές.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις