Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Μαγειρική
Μερίδες: 4-5

Χρόνος προετοιμασίας: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 40'

Υλικά

150 γραμμάρια φακές
1 φύλλο δάφνης
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
100 γραμμάρια ρύζι basmati βρασμένο
100ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 κουταλάκια σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι σούπας κουκουνάρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κρεμμύδια, σε φέτες
2 κουταλάκια σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σούπας ξίδι βαλσαμικό

Εκτέλεση

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ξίδι και, όταν καραμελώσουν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Για τις φακές: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, τις φακές και τη δάφνη και μαγειρεύετε μέχρι να βράσουν αλλά χωρίς να λιώσουν. Ελέγχετε συχνά αν έχουν βράσει. Τις στραγγίζετε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τις φακές με τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ρύζι και τον ζωμό και αλατίζετε αν χρειάζεται. Ανακατεύετε μέσα τα μισά καραμελωμένα κρεμμύδια και, τέλος, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.

Σερβίρετε σε πιάτα γαρνίροντας με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το κουκουνάρι και επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά

Για δύο άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για το συκώτι - 500 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 2-3 πράσινες πιπερ...

Σολομός με σάλτσα βινεγκρέτ

Για 2-4 άτομα Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 4 φιλέτα σολομού - Μισό ποτήρι ελαιόλαδο - ¼ ποτηριού κρασόξιδο - 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι - ¼ π...

Ντολμαδάκια με ντομάτα και μελιτζάνα

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 300-350 γραμμάρια αμπελόφυλλα κονσέρβας ή φρέσκα (ζεματισμένα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγισμ...

Φόρτωση άρθρων...