Για 50+ κομμάτια
Ετοιμασία: 20΄
Μαγείρεμα: 30+΄
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι (όλες οι χρήσεις) - ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ - 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού - 260 γρ. ηλιέλαιο - 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη - ¼ του μικρού κουταλιού κανέλα (σκόνη) - Λίγο γαρύφαλλο (σε σκόνη) Για το σιρόπι - 250 ml νερό - 350 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι - 1 ξυλαράκι κανέλα Για τη γέμιση - 300 γρ. ξερά ψιλοκομ. φρούτα και ξηροί καρποί - Ψηλοκομ. ξηροί καρποί (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το χυμό και το λάδι. Προσθέτουμε το μπέικιν, τα αρωματικά, την άχνη και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε απαλά. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια και όταν είναι έτοιμη η ζύμη, κόβουμε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε. Τοποθετούμε στο κέντρο τους από ένα κουταλάκι γέμισης και τη σκεπάζουμε διπλώνοντας τις άκρες της ζύμης. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 180 βαθμούς, σε ταψί με λαδόκολλα, βάζοντας τα με το σημείο του κλεισίματος στην επιφάνεια του ταψιού.
2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό, το ξύσμα και την κανέλα για 5 λεπτά. Όταν το σιρόπι κρυώσει, βγάζουμε τα μελομακάρονα και παίρνοντας τα με τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε για ένα λεπτό στο σιρόπι. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν ελαφρά και τα πασπαλίζουμε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.