Προετοιμασία: 20'
Μαγείρεμα: 35'
Υλικά
250 γραμμάρια Χυλοπιτάκι
λίγη γραβιέρα Κρήτης τριμμένη, για το σερβίρισμα
Για τους κεφτέδες
3 μεγάλες φέτες ψωμί, χωρίς κόρα
¼ φλιτζανιού γάλα φρέσκο
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
400 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
1 κουταλάκι σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον πελτέ και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα αρωματικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και την τριμμένη ντομάτα. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Παράλληλα ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια. Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα, το στίβετε και το τρίβετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, το αβγό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε καλά.
Φτιάχνετε κεφτεδάκια και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Βράζετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας που και που.
Τέλος, προσθέτετε τα χυλοπιτάκια, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
Σερβίρετε τα κεφτεδάκια με τα χυλοπιτάκια σε βαθύ πιάτο ή μπολ, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις