Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Κιμαδόπιτα με κρεμμύδι, πράσο και τυριά

Μαγειρική
Για 14 κομμάτια

Ετοιμασία: 30+ λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ή 1 μεγάλο) (ψιλοκομμένα)

- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε φετούλες)

- 3 μέτρια πράσα (σε ροδέλες), βρασμένα για 8 λεπτά και στραγγισμένα

- 700 γραμμάρια κιμάς (χοιρινός και μοσχαρίσιος)

- 100 ml λευκό κρασί

- Aλάτι, πιπέρι, μπούκοβο

- 1 τριμμένη ντομάτα

- 1 κούταλάκι σoύπας πελτές ντομάτας

- 2 αυγά

- 350 γραμμάρια τυρί φέτα

- 150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

- Τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)

- 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα (600-700 γρ. περίπου)

- Ελαιόλαδο (για τα φύλλα και για το σοτάρισμα)

- 1 αυγό (για την επάλειψη)

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα, βράζουμε τα πράσα -αφού τα έχουμε καθαρίσει, ξεπλύνει και κόψει σε ροδέλες- για περίπου 8 με 9 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμυδάκια.

Όταν βράσουν τα πράσα, τα στραγγίζουμε από το νερό, τα στύβουμε με τα χέρια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια έτσι ώστε να σοταριστούν όλα μαζί.

Όσο σοτάρονται τα λαχανικά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι για να τσιγαρίσουμε τον κιμά. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα πράσα και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί, ανακατεύοντας τακτικά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα και τα μπαχαρικά και αφήνουμε τον κιμά να πάρει όλα τα αρώματα. Στο τέλος, προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ, αποσύρουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.

Όταν αυτό συμβεί, προσθέτουμε το τυρί φέτα, τη γραβιέρα και τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει από πριν. Ανακατεύουμε ελαφρά τη γέμιση και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

  1. Λαδώνουμε σχολαστικά και σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά από τα χωριάτικα φύλλα. Προσθέτουμε έπειτα τη τριμμένη φρυγανιά και απλώνουμε κατόπιν τη γέμιση, ισιώνοντας την και κατανέμοντας την ομοιόμορφα και ισόποσα σε όλο το ταψί.

Πάνω από το μείγμα πασπαλίζουμε και πάλι με φρυγανιά και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα από τα χωριάτικα φύλλα. Αλείφουμε με πινελάκι τα φύλλα με χτυπημένο αυγό, ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οσομπούκο αλά μιλανέζε

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100 λεπτά Υλικά - 1.000-1.200 γραμμάρια μοσχαρίσιο ποντίκι (σε μεσαία κομμάτια) - 3 κουταλάκια σούπας αλεύρι για όλες τι...

Σολομός με σάλτσα βινεγκρέτ

Για 2-4 άτομα Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 4 φιλέτα σολομού - Μισό ποτήρι ελαιόλαδο - ¼ ποτηριού κρασόξιδο - 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι - ¼ π...

Φόρτωση άρθρων...