Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος μαγειρέματος: 120΄
Υλικά
600 γραμμάρια μελιτζάνες φλάσκες πλυμένες
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
400 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί Μετσόβου
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, κομμένες σε 6 χοντρές φέτες
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 ατομικά πήλινα κεσεδάκια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές, μακρόστενες φέτες 1 εκ. και τις τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές με ελάχιστο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλατίζετε ελαφρώς.
Ετοιμάζετε το κοκκινιστό: Σοτάρετε το κρέας στο λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την ντομάτα και το ξύλο κανέλας. Ψήνετε το κρέας σκεπασμένο και σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Αλείφετε με λάδι τα πήλινα κεσεδάκια. Στρώνετε τρεις φέτες μελιτζάνας σταυρωτά σε κάθε κεσεδάκι, έτσι ώστε να εξέχουν ελαφρώς οι άκρες και να δημιουργούνται «φωλιές».
Χωρίζετε το κοκκινιστό σε 6 μερίδες και γεμίζετε τα κεσεδάκια με τις μελιτζάνες.
Μοιράζετε και το τυρί και το ρίχνετε πάνω από το κρέας. Σκεπάζετε το τυρί με τις φέτες ντομάτας, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και ψήνετε τις «φωλιές» στον φούρνο για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.