Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Κοτόπιτα

Μαγειρική

Για 12+ κομμάτια

Ετοιμασία: 30+ λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

Για το φύλλο

- 600 γραμμάρια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο περίπου

- Χλιαρό νερό (όσο πάρει η ζύμη)

- 1 ποτηράκι ρακή (ή λίγο λιγότερο από σφηνάκι τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο ή ξίδι)

Για τη γέμιση

- 1.300-1.500 γραμμάρια κοτόπουλο (βρασμένο και ξεκοκαλισμένο)

- Πιπεριές διάφορες (ψιλοκομμένες)

- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

- 1 κουτάκι μανιτάρια (τεμαχισμένα)

- Ελαιόλαδο

- 1 δόση σφιχτή σάλτσα μπεσαμέλ

- Ντοματίνια (κατά προτίμηση)

- 400-500 γραμμάρια φέτα (ή κίτρινα τριμμένα τυριά)

- 3 αυγά

- 1 αυγό (για το άλειμμα των φύλλων)

- Λίγο νερό (για τα φύλλα)

- Λίγο ελαιόλαδο (επιπλέον για τα φύλλα)

Εκτέλεση

1. Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο μέχρι να επιτύχουμε μια ελαστική ζύμη (και όχι σκληρή), κάτι που γίνεται ευκολότερα με το χλιαρό νεράκι. Όταν πλέον είναι έτοιμη, την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσετούλα στην άκρη.

2. Βράζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα σε μπόλικο νεράκι (πρόσθεσα λίγο τριμμένο κόλιανδρο επειδή τραβάει τη μυρωδιά της κότας). Όταν βράσει, το ξεψαχνίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Έπειτα, σοτάρουμε σε τηγάνι τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και όταν ετοιμαστούν τα αναμειγνύουμε με το κοτόπουλο. Κατόπιν, σε κατσαρολάκι κάνουμε μια δόση σφιχτής μπεσαμέλ και την προσθέτουμε, μαζί με τα τυριά, στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να κρυώσει και μετά ρίχνουμε τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

3. Από τη ζύμη, ανοίγουμε δύο φύλλα με πλάστη, το ένα πιο χοντρό σε πάχος, για τη βάση και το άλλο, πιο λεπτό, για την επιφάνεια της πίτας. Βάζουμε το πρώτο φύλλο στο καλά λαδωμένο ταψάκι (αφήνουμε να προεξέχει στα πλαϊνά), απλώνουμε τη κρύα γέμιση, προσθέτουμε αν θέλουμε τα ντοματίνια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο θα έχει την ίδια διάσταση με το ταψί. Έπειτα, γυρνάμε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης, σκεπάζοντας καλά τη γέμιση, αλείφουμε τη πίτα με χτυπημένο αυγό, τη ραντίζουμε με λαδάκι και με λίγο νεράκι και την κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε την κοτόπιτα στους 200 βαθμούς, πάνω-κάτω και στον αέρα, για 40 περίπου λεπτά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντοματόπιτα

Για 16+ κομμάτια Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 2 φύλλα κουρού - 5-6 ντοματάκια πομοντόρο - 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) - Αρκετός μαϊντανός...

Σολομός με σάλτσα βινεγκρέτ

Για 2-4 άτομα Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 4 φιλέτα σολομού - Μισό ποτήρι ελαιόλαδο - ¼ ποτηριού κρασόξιδο - 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι - ¼ π...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Φόρτωση άρθρων...