Για 12 άτομα

Ετοιμασία: 10+΄

Μαγείρεμα: 30΄

Υλικά

- 2 κούπες σπορέλαιο

- 4 κούπες ζάχαρη (ή φρουκτόζη)

- 1 κούπα κακάο (χωρίς ζάχαρη)

- 2 κούπες αρωματικός γαλλικός καφές (ή 2 κούπες χυμός πορτοκαλιού)

- 4 κούπες φαρίνα

- 1 κούπα λικέρ καφέ) ή λικέρ πορτοκαλιού)

- 2 βανίλιες (ή ξύσμα πορτοκαλιού)

- 2 κουταλάκια σόδα διαλυμένα στο λικέρ (ή στο χυμό)

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το σπορέλαιο και προσθέτουμε την ζάχαρη, το κακάο και τον καφέ (ή τον χυμό πορτοκαλιού αν επιλέξουμε αυτή τη γεύση). Κρατάμε από το έτοιμο υγρό μείγμα τρεις κούπες στην άκρη.

2. Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι και ρίχνουμε το λικέρ με τη σοδα, τις βανίλιες (ή το ξύσμα πορτοκαλιού) και το υπόλοιπο μείγμα από την κατσαρόλα. Την ζύμη που θα δημιουργηθεί την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, την στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά.

Όταν βγάλουμε το ταψάκι, το χαράσσουμε σε κομμάτια και το τρυπάμε παντού με καλαμάκι, ανοίγοντας του οπές. Τέλος, σιροπιάζουμε τη σοκολατόπιτα με το μείγμα του σπορέλαιου που κρατήσαμε στην αρχή, στην άκρη.