Για 4-5 άτομα

Ετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 90+΄

Υλικά

1 μεγάλη πάπια (σε μερίδες) - Ελαιόλαδο (όσο πάρει) - 2 ξυλάκια κανέλα - ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο (σκόνη) - ½ κουταλάκι γαρύφαλλο (σκόνη) - 1 κουταλάκι τζίντζερ (φρέσκο) - 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα - 3-4 ξερά ψιλοκομ. κρεμμύδια - 1 κουτ. σούπας ξίδι (κόκκινο) - ½ ποτήρι γλυκό κρασί - ½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί - ½ κουτί αποφλοιωμένο ντοματάκι - Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι - 3 κουταλάκια βούτυρο - 400 γρ. κυδώνια (σε χοντρές φέτες) - 2 κουταλάκια ζάχαρη - Χυμός από λεμόνι

Εκτέλεση

1. Ροδίζω πρώτα με ελαιόλαδο τα κομμάτια της πάπιας σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα μπαχαρικά.

Στο τέλος, προσθέτω τα κρεμμύδια, τα αφήνω για λίγο να σοταριστούν και όταν πάρουν χρώμα σβήνω με τα κρασιά και με το ξύδι. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τη ντομάτα, αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύω για 60 περίπου λεπτά, με σκεπασμένη τη κατσαρόλα.

2. Προς το τέλος της ώρας, σοτάρω στο βούτυρο τα κυδώνια και ρίχνω λίγη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Όταν καραμελώσουν τα φρούτα, τα προσθέτω στη κατσαρόλα, ανάμεσα στα κομμάτια της πάπιας και μαγειρεύω για άλλα 20 με 30 λεπτά, ανάλογα και με το αν έχει μαλακώσει αρκετά το κρέας. Λίγο πριν αποσύρω το φαγητό από το μάτι, προσθέτω το χυμό από ένα λεμόνι και ανακινώ τη κατσαρόλα να πάει παντού.