Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Παστίτσιο της μαμάς

Μαγειρική
Για 12 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 700 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς

- 500 γραμμάρια ζυμαρικά Νο 2 (χοντρά, για παστίτσιο)

- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (ή μαργαρίνη για το σοτάρισμα)

- Αλάτι, πιπέρι,

- Λίγος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

- 2 μεγάλες ντομάτες (ή 250 ml συμπυκνωμένος χυμός)

- 200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα,

- 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι (ή 2-3 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα)

- 2 αυγά

- 1 κουταλάκι σούπας βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

- 2 κουταλιές βούτυρο

- 2 κουταλιές αλεύρι

- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού γάλα

- 1 αυγό

- Αλάτι, πιπέρι

- Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Σοτάρω τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή το συμπυκνωμένο χυμό) και 2+½ ποτήρια ζεστό νερό (για να μη χαλάσει ο βρασμός). Αφήνω τον κιμά να σιγοβράσει για μισή ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό του. Προσθέτω έπειτα τα δύο αυγά, καλά χτυπημένα, στον έτοιμο κιμά. Παράλληλα, βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζω.

Προσθέτω μετά δύο κουταλιές βούτυρο και τα τριμμένα τυριά (κρατήστε λίγα τριμμένα τυρία για πασπάλισμα στο τέλος). Ανακατεύω καλά και βάζω τα μισά μακαρόνια σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί. Τα σκεπάζω έπειτα με το βρασμένο κιμά και αδειάζω από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.

  1. Έχω ήδη ετοιμάσει τη μπεσαμέλ: Έλιωσα το βούτυρο και πρόσθεσα το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με χαμηλωμένη φωτιά.

Προσέθεσα μετά το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει το μείγμα κρέμα. Αλατοπιπέρωσα και έριξα λίγο μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια, απέσυρα τη κατσαρόλα από τη φωτιά και έριξα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύοντας γρήγορα.

  1. Αδειάζω τη μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια, την περιχύνω με μία κουταλιά λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και ψήνω το παστίτσιο στους 200 βαθμούς, για 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σολομός με σάλτσα βινεγκρέτ

Για 2-4 άτομα Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 4 φιλέτα σολομού - Μισό ποτήρι ελαιόλαδο - ¼ ποτηριού κρασόξιδο - 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι - ¼ π...

Ζυμαρικά με σπανάκι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια σπαγγέτι (ή άλλα ζυμαρικά) - 350-400 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι - Ελαιόλαδο - 2-3 σκελί...

Ντοματόπιτα

Για 16+ κομμάτια Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 2 φύλλα κουρού - 5-6 ντοματάκια πομοντόρο - 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) - Αρκετός μαϊντανός...

Φόρτωση άρθρων...