Σε μια αρχαιολογική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων. Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα ερείπια ενός μοναστηριού της Βυζαντινής περιόδου, διακοσμημένου με χρωματιστό μωσαϊκό δάπεδο που φέρει ελληνική επιγραφή, ένα προηγμένο πιεστήριο σταφυλιών και άλλες δομές.

Ο χώρος, τον οποίο οι αρχαιολόγοι περιγράφουν ως «τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο χώρο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή από τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο» περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα κτίρια.

Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατασκευή της νέας γειτονιάς «Karmey Gat North» κοντά στο Kiryat Gat, ρίχνουν φως σε μια ενεργή και εύπορη κοινότητα που άνθισε στην περιοχή για αιώνες.

Τι αναφέρει η επιγραφή στα ελληνικά 

Στην «καρδιά» του μοναστηριού βρέθηκε ένα περίτεχνο μωσαϊκό δάπεδο στο οποίο απεικονίζονται σταυροί, λιοντάρια, περιστέρια, αμφορείς, λουλούδια και γεωμετρικά μοτίβα. Σε περίοπτη θέση είναι χαραγμένη μια επιγραφή στα ελληνικά που αναφέρει: «Ειρήνη η είσοδος και η έξοδος.», η οποία πιθανολογείται ότι είναι εμπνευσμένη από την φράση «ευλογημένος θα είσαι όταν θα εισέρχεσαι, και ευλογημένος όταν θα εξέρχεσαι».

Η δεξιοτεχνία της κατασκευής του ψηφιδωτού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μικροσκοπικών λίθων για να τονιστούν τα μοτίβα του σταυρού, μαρτυρά την τέχνη και τους πόρους που επενδύθηκαν στον χώρο. 

H ανασκαφή αποκάλυψε ένα μεγάλο πιεστήριο σταφυλιών, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση εξαιτίας του προηγμένου σχεδίου του και των πολλαπλών φάσεων κατασκευής και αποκατάστασής του.

Τα μωσαϊκά δάπεδά του εμπεριέχουν εντυπωσιακές μπλε και άσπρες πέτρες, ενώ, υπολείμματα κόκκινης μπογιάς εξακολουθούν να είναι ορατά στις γύψινες δεξαμενές. Τα χαραγμένα ελληνικά γράμματα στις πέτρινες πλάκες μέσα στις δεξαμενές, υποδηλώνουν προσεκτικό σχεδιασμό και δεξιοτεχνική εργασία.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ανασκαφής, Maayan Margulis και Shira Lifshitz, η στρατηγική τοποθεσία του σημείου, σε μια συμβολή των δρόμων που συνδέουν τα βουνά και την πεδιάδα της ακτής, πιθανόν να την ανήγαγαν σε κόμβο για τους ταξιδιώτες και τους κοντινούς οικισμούς. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την τοποθεσία, ως την πιο μεγάλη και σημαντική της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην περιοχή, με τη δραστηριότητα του οικισμού να εκτείνεται από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Χειροποίητα αντικείμενα και κεραμικά

Στη Βυζαντινή περίοδο (5ος – 6ος αιώνας μ.Χ.), το μοναστήρι ήταν μέρος του οικισμού, ο οποίος υπήρχε από τη Ρωμαϊκή Περίοδο και άκμασε για περίπου 600 χρόνια.

Τα τεχνουργήματα που ήρθαν στο φως, περιλαμβάνουν εισαγόμενα νομίσματα, κεραμικά, γυάλινα αγγεία και μαρμάρινα θραύσματα, υποδηλώνοντας τον πλούτο και το δίκτυο επαφών του αρχαίου οικισμού. Στοιχεία τοπικής παραγωγής κεραμικών, όπως υπολείμματα από καμίνους και ελαττωματικά αγγεία, υποδηλώνουν μια ακμάζουσα βιομηχανική βάση μαζί με το μοναστήρι και το οινοποιείο.

Η Svetlana Talis κάνει λόγο για «τον ιστορικό πλούτο του Kiryat Gat και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ αναδεικνύει την κεντρική θέση που είχε η περιοχή στην αρχαιότητα».