Σπάνια μεσαιωνικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε ιστορική πλατεία του Βερολίνου στη Γερμανία. Αρχαιολόγοι, στην παλαιότερη πλατεία του Βερολίνου, την Molkenmarkt, έφεραν στο φως έναν θησαυρό από μεσαιωνικά τεχνουργήματα, τα οποία ρίχνουν φως στις θρησκευτικές πρακτικές και πεποιθήσεις του Ύστερου Μεσαίωνα.
Η ανασκαφή, υπό την καθοδήγηση της Κρατικής Υπηρεσίας για την Προστασία των Μνημείων του Βερολίνου (Landesdenkmalamt Berlin), αποκάλυψε σχεδόν άθικτα αγαλματίδια της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας και της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, με θραύσματα 188 κεραμικών ομοιωμάτων γυναικείων μορφών.
Το αγαλματίδιο της Αγίας Αικατερίνης
Η Molkenmarkt, στο ιστορικό τμήμα Alt-Berlin στην περιοχή Mitte, έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένων αρχαιολογικών μελετών για σχεδόν μισή δεκαετία. Η περιοχή έχει αποδώσει πάνω 600.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα ιαπωνικό σπαθί Wakizashi.
Ο Δρ. Sebastian Heber, επικεφαλής του τμήματος προστασίας αρχαιολογικών μνημείων της Κρατικής Υπηρεσίας για την Προστασία των Μνημείων, δήλωσε: «Και οι δύο άγιες μορφές, είναι εξαιρετικά σπάνιες σε αρχαιολογικό περιβάλλον για το Βερολίνο και πέρα από αυτό. Τα ευρήματα, προσφέρουν μοναδικά στοιχεία για τη θρησκευτικότητα των πολιτών του Ύστερου Μεσαίωνα».
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής, είναι ένα αγαλματίδιο από λευκό πηλό, ύψους 11 εκατοστών που αναπαριστά την μορφή της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας, η οποία από τα υφολογικά της χαρακτηριστικά, κατατάσσεται στα μέσα του 15ου αιώνα.
Το λεπτοκαμωμένο αγαλματίδιο είναι σχεδόν άθικτο, διακοσμημένο με ένα ψηλό, με αιχμές στέμμα που συμβόλιζε τον θείο γάμο. Αναπαριστά επίσης τα σύμβολα του μαρτυρικού της θανάτου, το σπαθί και τον τροχό.
Η Αγία Αικατερίνη, λόγια και χριστιανή μάρτυρας του πρώιμου 4ου αιώνα, αγιοποιήθηκε τον Ύστερο Μεσαίωνα, αποτελώντας άγια προστάτιδα της πόλης και βοηθό των αδυνάμων.
Τα 188 αγαλματίδια
Η ανακάλυψη των θραυσμάτων από 188 κεραμικά αγαλματίδια γυναικείων μορφών, τα οποία επίσης ανάγονται στα μέσα του 15ου αιώνα, εμπλουτίζει τη σημασία της ανασκαφής. Τα ειδώλια αυτά, έχουν στον θώρακά τους σύνολα σε σχήμα μενταγιόν, τα οποία περιείχαν επιστρώσεις από ανθρώπινα θραύσματα οστών.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι, τα ειδώλια ήταν λειψανοθήκες, στις οποίες φυλάσσονταν τα λείψανα αγίων και οι οποίες ενσάρκωναν τη βαθιά πνευματική σύνδεση των ανθρώπων της εποχής με την πίστη τους.
Τα αγαλματίδια φτάνουν σε ύψος σχεδόν 8 εκατοστών, αναπαριστούν μορφές με ή και χωρίς στέμμα.
Ομαδική Εικαστική Έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
«Κόκκινος Ιπποπόταμος» στο Θέατρο ΕΝ-Α
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις