Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Στο Μουσείο Ακρόπολης οκτώ αγγεία από το Βρετανικό Μουσείο για την έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ»

Πολιτισμός

«Ο Παρθενώνας είναι σύμβολο τελειότητας, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και φυσικά, σύμβολο Δημοκρατίας. Θέλουμε τον γλυπτικό διάκοσμο του Παρθενώνα ενωμένο για πάντα, και θέλουμε τα Γλυπτά εδώ, ενωμένα για πάντα, όχι μόνο για δική μας περηφάνια και ταυτότητα. Όλος ο κόσμος τα θέλει εδώ, όλος ο δυτικός πολιτισμός. [...] » Περιμένουμε ότι στο τέλος, τα Γλυπτά, θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα επανενωθούν. Η επιστροφή των Γλυπτών και η επανένωσή τους θα είναι μία ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μας ενωμένο» πόσω μάλλον σήμερα με τους πολέμους, «καθότι ενωμένος ο κόσμος εκφράζεται και στη ζωοφόρο του Παρθενώνα, στην οποία αναπαριστώνται όλες οι τάξεις ανθρώπων και ηλικιών για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ιδεών».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με αφορμή την περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται, ως δάνειο, οκτώ αγγεία από το Βρετανικό Μουσείο. «Ο δανεισμός στο πλαίσιο έκθεσης δεν εμπλέκεται με τον δανεισμό των Γλυπτών», σημείωσε ο Ν. Σταμπολίδης, διερωτώμενος: «γίνεται έκθεση χωρίς δανεισμό;» και επαναλαμβάνοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο είναι άριστες. «Άλλωστε, πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και τα έργα τέχνης, πολιτισμός είναι και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητήθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο συνολικά εννέα αντικείμενα. Το ένα είχε δοθεί ως δάνειο σε έκθεση για άλλο μουσείο. Aπό τα συνολικά οκτώ αγγεία που εν τέλει δόθηκαν ως δάνειο στο Μουσείο της Ακρόπολης, το ένα είναι γνωστό ως Υδρία του Μειδία και είναι η πρώτη φορά εδώ και 250 χρόνια που αρχαίο ελληνικό αγγείο επιστρέφεται ως δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το εν λόγω αρχαίο ελληνικό αντικείμενο χρονολογείται στο 420-410 π.Χ., δέκα χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε ο ναός του Παρθενώνα, και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα. 

«Η έκθεση δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτά τα οκτώ αγγεία», διότι σε αυτά αναπαριστώνται όλες οι προσωποποιήσεις, σημείωσε ο Ν. Σταμπολίδης. Επέμενε για την άφιξη της Υδρίας του Μειδία «όχι μόνο για τις προσωποποιήσεις, αλλά γιατί το ύψος και το πλάτος της Υδρίας έχει αναλογίες αντίστοιχες των αγγείων που μεταφέρουν οι υδροφόροι που αναπαριστώνται στην πλάκα της βορείου ζωοφόρου του Παρθενώνα», όπως επεσήμανε.

Συνολικά 165 αντικείμενα από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και ιδιωτικές συλλογές παρουσιάζονται στην έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ». Τα περισσότερα από τα μισά εκθέματα «φεύγουν» για πρώτη φορά από τα μουσεία τους, ενώ αρκετά από τα έργα που προέρχονται από μουσεία του εξωτερικού, δανείστηκαν από μουσεία της Ιταλίας. «Εάν η Αθήνα είναι η μητέρα του πολιτισμού, η Ρώμη είναι η κόρη, και οι υπόλοιπες πόλεις είναι τα εγγόνια», υπογράμμισε ο Ν. Σταμπολίδης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο φως σπάνια μεσαιωνικά κειμήλια (εικόνες)

Σπάνια μεσαιωνικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε ιστορική πλατεία του Βερολίνου στη Γερμανία. Αρχαιολόγοι, στην παλαιότερη πλατεία του Βερολίνου, την Molkenmarkt, έφεραν στο φως έναν θη...

Στο φως τεράστιο ρωμαϊκό υδραγωγείο - Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών (Photos)

Τεράστιο ρωμαϊκό υδραγωγείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών. Οι εργάτες έσκαβαν για να ξεθάψουν και να αλλάξουν έναν παλιό αγωγό φυσικού αερίου. Οι κασμάδες τους έπεσαν σε κ...

Φόρτωση άρθρων...