Έντονη κινητικότητα επικρατεί στα γραφεία των συμβολαιογράφων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν για υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων πριν από την εκπνοή του έτους. Το τέλος των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων που μπαίνει την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει κινητοποιήσει τους φορολογούμενους, με τους ανθρώπους της αγοράς να προβλέπουν διόγκωση του κύματος στις αγορές ακινήτων με ρευστό τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Σήμερα, μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ ολοκλήρου ή εν μέρει.
Η καταβολή μέρους ή του συνόλου του τιμήματος αγοραπωλησίας ακινήτων επιτρέπεται μεταξύ φυσικών προσώπων, εφόσον τα χρήματα είναι δηλωμένα. Αγοραπωλησίες με μετρητά μεταξύ νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) ή φυσικού προσώπου και νομικού προσώπου (π.χ. κατασκευαστική εταιρεία) δεν επιτρέπονται αν το τίμημα υπερβαίνει τα 500 ευρώ (θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή).
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαπίστωσε ότι σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021,σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.
Αυτά τα μετρητά, από τις αρχές του 2024 θα απαγορεύονται και όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες το τέλος των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα μπλοκάρει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Έλεγχοι
Την ίδια ώρα στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκεται το «πόθεν έσχες» των φορολογούμενων που αγόρασαν ακίνητα με μετρητά. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα συμβόλαια μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων καταγράφοντας τα συνολικά εισοδήματα που εμφάνισαν στην Εφορία από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, χρηματικές γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο οι αγοραστές αλλά και οι πωλητές των ακινήτων για να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων ενώ εάν η Εφορία υποψιαστεί ότι τα μετρητά που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα ή παράνομες δραστηριότητες τότε θα προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Εφόσον από τους ελέγχους προκύψει ότι το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επίσης οι υποθέσεις αυτές θα αποσταλούν για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Θεσσαλία: Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών ΕΛΓΑ για τις αγροτικές αποζημιώσεις για τις πλημμύρες
Σούπερ μάρκετ: Στα ράφια όλο και περισσότερα προϊόντα με «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις