Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση της δράσης «Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για τη στήριξη του Τουρισμού - North Evia-Samos Pass» (ΦΕΚ Β’ 3347/28.06.2022). Με τη νέα δράση, ο κάθε δικαιούχος θα έχει στη διάθεσή του μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών, κατά τις διακοπές του στη Βόρεια Εύβοια ή τη Σάμο. Το ύψος της άυλης χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και σε 300 ευρώ για τη Σάμο. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο, τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 100 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα. Η άυλη ψηφιακή κάρτα υλοποιείται κατά το πρότυπο των καρτών Freedom Pass και Fuel Pass.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη στήριξη και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές, και σε συνέχεια της ψήφισης σχετικής διάταξης στον νόμο 4934/2022 (ΦΕΚ Α’ 100), δημοσιεύτηκε σήμερα η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιείται το μέτρο της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για διακοπές στις συγκεκριμένες περιοχές. Με το North Evia-Samos Pass, οι δικαιούχοι έχουν στη διάθεσή τους ένα ποσό -ανάλογα με την περιοχή και την επιλεχθείσα περίοδο διακοπών- το οποίο μπορούν να δαπανήσουν σε τοπικές επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών.
Με αυτή τη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στόχος είναι να δοθεί ένα κίνητρο σε περίπου 32.000 δικαιούχους να επισκεφθούν τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό. Παράλληλα, το μέτρο αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 και τον σεισμό και το τσουνάμι του 2020 αντίστοιχα, καθώς οι δικαιούχοι αναμένεται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που τους αναλογούν μέσω της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συνεχίζουμε την υλοποίηση μέτρων για τη στήριξη και αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές».
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι ενήλικες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος για το φορολογικό έτος 2020, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ως δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος δεν θεωρούνται όσοι έχουν επιλεχθεί ως δικαιούχοι-ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του ΟΑΕΔ, του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της ΔΥΠΑ 2022-2023, της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο. Δικαιούχοι και ωφελούμενοι με κύρια κατοικία στις επιλέξιμες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση ή να συμπεριληφθούν ως ωφελούμενοι σε αίτηση με προορισμό την περιοχή της κύριας κατοικίας τους.
Η δράση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις (από Ιούλιο έως Οκτώβριο, ανά μήνα) και ο αριθμός των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών ανά επιλέξιμη περιοχή και ανά φάση καθορίζεται ως εξής:
- Φάση 1 (Ιούλιος): Βόρεια Εύβοια 8.000 κάρτες / Σάμος 4.000 κάρτες
- Φάση 2 (Αύγουστος): Βόρεια Εύβοια 4.050 κάρτες / Σάμος 2.025 κάρτες
- Φάση 3 (Σεπτέμβριος): Βόρεια Εύβοια 7.300 κάρτες / Σάμος 3.650 κάρτες
- Φάση 4 (Οκτώβριος): Βόρεια Εύβοια 2.000 κάρτες / Σάμος 1.000 κάρτες.
Προβλέπεται να γίνει μεταφορά τυχόν υπολοίπων ποσών της φάσης 1 στη φάση 3 και των φάσεων 2 και 3 στη φάση 4.
Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν ως προορισμό τους τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ (πλην Αυγούστου, οπότε το ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ), ενώ οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν ως προορισμό τους τη Σάμο θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ (πλην Αυγούστου, οπότε το ποσό διαμορφώνεται στα 200 ευρώ). Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Το πιστωθέν χρηματικό ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο και μόνο για την πραγματοποίηση συναλλαγών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται (α) στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου και (β) συγκεκριμένα στους τομείς του τουρισμού (διαμονή, εστίαση) και των τοπικών μεταφορών.