Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου δύο νέα εισπρακτικά κέντρα της Εφορίας

«Στενό μαρκάρισμα» στους οφειλέτες του Δημοσίου ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις ειδικές μονάδες που συστήνει. Η Εφορία με δύο νέα εισπρακτικά κέντρα θα ασκήσει «ασφυκτικό πρέσινγκ» στους οφειλέτες του Δημοσίου.

Τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ) έρχονται με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών διαδικασιών είσπραξης οφειλών.

Στα δύο Κέντρα της ΑΑΔΕ θα συγκεντρωθεί εξειδικευμένο και έμπειρο στην είσπραξη προσωπικό.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,326 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,164 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αυξημένο κατά 53,7%), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα κατασχετήρια όπως δείχνουν τα στοιχεία αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν με τα νέα κέντρα, περαιτέρω. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει φθάσει πλέον στα 113 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίου οφείλουν περισσότεροι από 4 εκατoμμύρια φορολογούμενοι.

Σε αυτούς λοιπόν που χρωστούν κυρίως μεγάλα ποσά στρέφεται η ΑΑΔΕ ξεκινώντας σε πρώτη φάση με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση των οφειλών τους. 

Όσοι από αυτούς αδιαφορήσουν θα ξεκινήσουν έλεγχοι και η αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.
Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.)

Τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής (λειτουργεί ήδη)  και Θεσσαλονίκης (θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες) έχουν ως επιχειρησιακό τους στόχο την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών Δ.Ο.Υ. των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι αρμοδιότητες των ΚΕ.Β.ΕΙΣ. θα είναι κυρίως οι εξής:

(α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

(β) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

(γ) Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ο εντοπισμός των οφειλετών από τα νέα Εισπρακτικά Κέντρα εμφανίζεται να έχει πλεονεκτήματα, με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμα και αν πχ αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο "φάκελός" τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
  • Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών
  • Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κλπ) για άμεση αναζήτηση και 
  • επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.
  • Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (πχ για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από την λειτουργία μίας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη την χώρα.

Στα τέλη Ιουνίου έρχονται και τα νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.). Από τις 27 Ιουνίου θα λειτουργούν τέσσερα νέα Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και δύο σε Θεσσαλονίκη με ευρύτατες φοροελεγκτικές αρμοδιότητες και με κύριους στόχους όσους φορολογούμενους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες απόκτησης περιουσίας ή έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...