Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

H μάχη του δεύτερου γύρου στη Γαλλία και οι επιπτώσεις του πολέμου στη ρωσική κοινωνία

- Σε εγρήγορση βρίσκεται το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν την αντίπαλο του Μαρίν Λεπέν στο 46%, ποσοστό που αδιαμφισβήτητα δημιουργεί πίεση και ταυτόχρονα ανησυχία σε όλους τους συνειδητοποιημένους δημοκράτες στην Ευρώπη. Ο κ. Μακρόν που διαθέτει ένα πολύ οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο δίνει έμφαση στις περιοχές που κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο. Όμως οφείλει να μπει πιο δυνατά και στο γήπεδο της ακρίβειας, αποδομώντας τις λαϊκίστικες εξαγγελίες και τις ανέφικτες υποσχέσεις της γαλλικής ακροδεξιάς.

- Κι ενώ ήδη έχουν διαμορφωθεί οι συμμαχίες στο εσωτερικό της Γαλλίας για το δεύτερο κρίσιμο γύρο, ο πρώην Πρόεδρος και επί χρόνια ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση, εκφράζοντας τη στήριξη του στον κ. Μακρόν. Μπορεί το ρεπουμπλικανικό κόμμα υπό την ηγεσία της κας. Πεκρέζ να χτύπησε βαρομετρικό χαμηλό καταγράφοντας το ντροπιαστικό 5,8% στον πρώτο γύρο, ωστόσο ο κ. Σαρκοζί και παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια σε προσωπικό επίπεδο διαθέτει ακόμη ισχυρά ερείσματα και η τοποθέτηση του αναμένεται να βοηθήσει στην επανεκλογή Μακρόν.

-Ένα από τα παράδοξα των γαλλικών εκλογών, ήταν το αποτέλεσμα που έφερε η κάλπη των Γάλλων πολιτών στο Ισραήλ. Αν νομίζετε πως στήριξαν την κα. Λεπέν, κάνετε λάθος. Αλλά πως θα λάμβανε το 53,59% των ψήφων ο έτερος ακροδεξιός υποψήφιος Σεμούρ, αυτό προκαλεί ερωτηματικά, να στηρίζουν δηλαδή οι Εβραίοι Γάλλοι πολίτες έναν υποψήφιο που κινείται στα άκρα του εκλογικού φάσματος.  Αυτό είναι και ένα μήνυμα στην Ευρώπη, πως την εποχή των μεγάλων αναταράξεων, του αναθεωρητισμού και των έντονων προκλήσεων, οι εκλογικές τάσεις μπορούν να αναδιαμορφωθούν προς πάσα κατεύθυνση.

- Σκληρή κριτική εντός και εκτός της χώρας του δέχθηκε ο Αυστριακός Καγκελάριος για την απόφαση του να μεταβεί στη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην παρούσα φάση και ενώ ολόκληρη η Δύση και η Ε.Ε συζητά τον πέμπτο γύρο κυρώσεων για τη Μόσχα, είναι λάθος ένας Ευρωπαίος ηγέτης να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει προετοιμάσει το έδαφος για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για την ιστορία, οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νεχάμερ για την διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου και την δημιουργία νέων οδών ανθρωπιστικής βοήθειας πετάχτηκαν από τους Ρώσους στις καλένδες…

- Δεν γνωρίζουμε μέχρι που είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα ο Ρώσος Πρόεδρος, αλλά είναι βέβαιο πως ένα κομμάτι της κοινής γνώμης στη χώρα του αντιδρά για την εισβολή στην Ουκρανία. Κι αυτή η αντίδραση διογκώνεται ακόμη περισσότερο, όταν αυξάνονται οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση, δύο πραγματικά ευαίσθητους τομείς. Για παράδειγμα ο κολοσσός ΝΟΚΙΑ αποφάσισε πολύ πρόσφατα να διακόψει τις δραστηριότητες του στη Ρωσία, με αποτέλεσμα 2000 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της ανεργίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία ενδιαφέρουν την Ελλάδα και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό

Οι Γερμανοί πάνε σε εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του συνασπισμού "φανάρι", δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, ακολούθησαν τα.....

Απών ο Πολάκης από την ομιλία Φάμελλου στη Βουλή - «Εχει χειρουργείο» είπε η Δούρου

Αισθητή έγινε η απουσία του Παύλου Πολάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλούσε για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο βουλευτής Α...

Φόρτωση άρθρων...