Παρασκευή
15 Νοεμβρίου 2024

Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι και οι αριστερές ιδεοληψίες Τσίπρα για τους εξοπλισμούς

- Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Την ώρα που η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Ουκρανός Πρόεδρος σε μία ιστορική και παράλληλα φορτισμένη ομιλία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο πλευρό της δοκιμαζόμενης χώρας του και να κάνει δεκτό το αίτημα για ένταξη της στις τάξεις της Ε.Ε. Στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κλίμα συμπάθειας, στήριξης και αλληλεγγύης για τον ουκρανικό λαό, το οποίο καταγράφηκε και ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη για να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς την ολοκλήρωση και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος.

- Ενδεικτική της ριζικής αλλαγής στάσης της Ευρώπης απέναντι στα μεγάλα στοιχήματα της ολοκλήρωσης και της κοινής πορείας υπήρξε η χθεσινή ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Ματσόλα. Εμφανώς συγκινημένη και επηρεασμένη από τα λεγόμενα του Ουκρανού Προέδρου έστειλε ένα σαφές μήνυμα σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μαζί». Η ίδια όπως και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέκονται πλέον στην ανάγκη μιας ενιαίας γραμμής στα θέματα άμυνας, θέση που έχει στηρίξει ενεργά και η ελληνική πλευρά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Την ίδια ώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο η συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία κατέγραψε μεταξύ άλλων και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση να στηριχθεί και σε στρατιωτικό επίπεδο η αμυνόμενη χώρα, τονίζοντας πως έπρεπε να συμβεί καθώς η χώρα σε μια ενδεχόμενη κρίση στην περιοχή μας θα αναγκαστεί να ζητήσει ανάλογη βοήθεια από τους συμμάχους.

-Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε πως η χώρα έπρεπε να μείνει σε επίπεδο ανθρωπιστική βοήθειας και να μην στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό. Η δικαιολογία είναι πως δεν πρέπει να στραφούμε κατά του ρωσικού λαού, αν και κανείς δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, αλλά στην πραγματικότητα έμπειροι αναλυτές αποδίδουν την επίμαχη στάση σε δύο λόγους: πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη πάγια τακτική του λέει «όχι σε όλα» και δεύτερον λαμβάνει υπόψη ότι ένα 20% των Ελλήνων στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας. Αν σε όλα αυτά πρόσθεσε κανείς και τις ιδεοληψίες της Αριστεράς μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για το περιεχόμενο της παρέμβασης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ανησυχία και προβληματισμός καταγράφεται ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό από τις τρέχουσες πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Τόσο η τελευταία, όσο και η Ρωσία αποτελούν αγορές με μεγάλη προστιθέμενη αξία για το σχεδιασμό του ελληνικού τουρισμού και ειδικά τώρα που η χώρα παλεύει να ορθοποδήσει μετά από δύο δύσκολες σεζόν λόγω του κορωνοϊού. Αν, δε, συνεχιστεί η σύγκρουση τότε η ελληνική αγορά θα πληγεί σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας που αποτελούν πόλο έλξης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ δημιουργεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα

Το σύμπαν συνωμοτεί ώστε η Ελλάδα να βγει πολλαπλά ωφελημένη στη νέα τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στο διπλωματικό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Αναμφίβολα, είναι πολύ νωρί...

Η τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα γεωγραφία της Βουλής - Αλλαγή σκυτάλης στην αξιωματική αντιπολίτευση

Με φόντο σπρωξίματα, κραυγές και ακόμα και λιποθυμίες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με την τρίτη διάσπασή του σε μόλις δεκαπέντε μήνες. Στο κέντρο της καταιγίδας; Ο Στέφανος Κασσελ...

Φόρτωση άρθρων...