- Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παρουσία των δύο βασικών πολιτικών μονομάχων στη ΔΕΘ. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός για να πάνε όλα καλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει το στοίχημα της διαμόρφωσης ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη έως τις εκλογές, δίνοντας ένα σαφές στίγμα για την επόμενη μέρα.
Το κλίμα είναι άλλωστε προεκλογικό και οι πολίτες επιθυμούν να ακούσουν πως θα χειριστεί η Κυβέρνηση μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα τους, ενόψει του δύσκολου φετινού χειμώνα.
- Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να ανεβάσει στα ύψη τους τόνους, προτάσσοντας το θέμα των υποκλοπών ως μείζον που αγγίζει, όπως θα πει, την ποιότητα της Δημοκρατίας. Ωστόσο οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι, αφού θυμούνται τα έργα και τις ημέρες των Σύριζα-ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά στις προτάσεις, είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου δεν δίνουν και μεγάλη βαρύτητα, καθώς ακολουθούν τη στρατηγική του "ώριμου φρούτου". Πιστεύουν ότι θα καρπωθούν τη δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό.
- Ένα δυσανάλογο βάρος για το μέγεθος της έχει σηκώσει εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα στο μεταναστευτικό. Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας λειτουργεί ως ο συνοριοφύλακας της Ε.Ε, έχοντας να διαχειριστεί μια πολύ σύνθετη κατάσταση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ξεφεύγει από τα όρια. Η Ευρώπη εκτός από ένα «ευχαριστώ» που χρωστά στους Έλληνες, χρειάζεται να καταλάβει καλύτερα και τον ύπουλο ρόλο της Τουρκίας που σε κάθε ευκαιρία εργαλειοποιεί το θέμα, για να κερδίζει σε άλλα πεδία. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να αλλάξει στάση κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όσοι χαράζουν πολιτική στις Βρυξέλλες.
- Η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση, αφού τα μέτρα για την πανδημία είναι σαφώς χαλαρά σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς υποχρεωτικότητα στη μάσκα και με τα self sest να αποτελούν πλέον παρελθόν, οι μικροί μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους προσέρχονται πλέον στις αίθουσες σε ένα κλίμα που θυμίζει λίγο πολύ κανονικότητα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε δεξιά…
- θετικά σχόλια εισέπραξε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στον αυστριακό τύπο και αφορά στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ε.Ε, σε μία κρίσιμη εποχή για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ομάδας του think tank Ember Climate, κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαΐου-Αυγούστου 2022 παρήχθη στις χώρες της Ένωσης τόση ηλιακή ενέργεια, όσο δεν είχε παραχθεί ποτέ στο παρελθόν.
Πρωτοπόροι σ΄ αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας συνιστούν σήμερα πέρα από κάθε αμφιβολία μια σοβαρή εναλλακτική και στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να κινηθεί με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα και η χώρα μας.