Σε κάθε σημείο του κόσμου εάν είχαμε τέτοια βροχόπτωση θα είχαμε αντίστοιχες επιπτώσεις, επισήμανε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη Βαλένθια, μιλώντας στην ΕΡΤ για την ακραία καταστροφή που έχει χτυπήσει την οικιστική περιοχή με πολύ μεγάλο πληθυσμό.
Στην ερώτηση τι θα γινόταν αν είχαμε την ίδια ποσότητα νερού που έπληξε τη Βαλένθια στη χώρα μας ο κ. Λέκκας είπε «εξαρτάται πού θα έπεφτε η βροχή. Έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον Κηφισό ποταμό και δικαίως βεβαίως. Αλλά αν
αυτή η βροχή με αυτή τη ραγδαιότητα έπεφτε Ζωγράφου, Χαλάνδρι έπεφτε στα Μεσόγεια, έπεφτε σε περιοχές οι οποίες είναι καμένες περιοχές, δηλαδή προς το Μαραθώνα κτλ. βεβαίως θα είχαμε τεράστιες επιπτώσεις.
Σε κάθε σημείο του κόσμου εάν είχαμε τέτοια βροχόπτωση θα είχαμε αντίστοιχες επιπτώσεις. Εδώ βεβαίως είναι και θέμα τύχης που θα έχουμε το ακραίο καιρικό φαινόμενο, σε ποια ακριβώς περιοχή, σε ποια ακριβώς λεκάνη και από κει και πέρα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».
Αναφερόμενος στη Βαλένθια είπε «πραγματικά οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Βεβαίως σε κάθε μία, σε κάθε μία περίπτωση, εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε να κάνουμε και μπορούμε και προσπαθούμε να διερευνήσουμε είναι να δούμε τις επιμέρους συνθήκες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά, έτσι ώστε να αναπτυχθούν σαν τεχνογνωσία στην όλη διαδικασία».
Όπως ανέφερε «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εδώ στην Ισπανία έχουν ακυρώσει το ποτάμι που περνούσε μέσα από την πόλη, γιατί τη δεκαετία του 50 υπήρχαν κάποια χρήματα.
Έχουν κάνει ένα καινούργιο ποτάμι, εκτροπή του ποταμού έξω από την πόλη, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές οι οποίες υπήρχαν, με πλάτος 100 μέτρα η κοίτη και ύψος 6 μέτρα. Και βλέπουμε ότι και στο παλιό ποτάμι έγιναν ζημιές γιατί η φύση ακολούθησε τους παλιούς δρόμους, αλλά και στην καινούργια χάραξη της κοίτης του ποταμού έγινε ας μου επιτραπεί η έκφραση, πανωλεθρία.
Δηλαδή η φύση πολλές φορές δρα με τους δικούς της νόμους, ακυρώνει ότι έχουμε εμείς στο μυαλό μας, ακυρώνει αυτές τις γνώσεις που έχουμε. Είμαστε πολύ μικροί για να αντιμετωπίσουμε τη γνώση και τη σοφία της φύσης, η οποία βεβαίως δεν είναι τωρινή. Αυτά που βλέπουμε τώρα είναι στιγμιότυπα μιας εξελισσόμενης διαδικασίας και κυρίως της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης».
Ερωτηθείς για το πόσο κινδυνεύουν περιοχές της Αττικής από παρόμοια φαινόμενα απάντησε «κοιτάξτε, δεν θα έλεγα μόνο μέσα στην Αθήνα. Η Αθήνα βέβαια έχει υψηλή τρωτότητα, είναι αστικοποιημένη περιοχή, μεγάλη έκταση, έχουν κλείσει τα ποτάμια, αλλά θα έλεγα ότι θα παρακινδύνευα μία πρόγνωση ή μία πρόβλεψη ότι όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως τον Ιανό, όπως το Daniel ή όπως εδώ, δεν υπήρχε περίπτωση ευρωπαϊκή πόλη να τη γλυτώσει. Το λέω πολύ ωμά. Όχι μόνο η Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε είναι στην Αμερική, είτε είναι στον Τρίτο Κόσμο».
«Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δομήσουμε πιο σωστά επιχειρησιακά σχέδια. Δηλαδή τις ζημιές στο δομημένο ιστό, στις υποδομές, στο περιβάλλον δεν θα τις γλιτώσουμε. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, να μειώσουμε τα θύματα. Αυτή πιστεύω είναι η όλη προσπάθεια μας και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ισπανία αυτό διαφαίνεται ότι προσπαθούν όλοι. Να δούμε πώς θα κάνουμε τις δομές τις επιχειρησιακές τέτοιες, ούτως ώστε να μην εκτιθέμεθα πολύ στους κινδύνους αυτούς» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.
Νέες ταυτότητες: Μέσω id.gov τα ραντεβού με δυνατότητα επιλογής οποιουδήποτε Α.Τ.
Ο Έλληνας digital nomad που έχει ζήσει σε 25 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις