Κυριακή
22 Σεπτεμβρίου 2024

Παπαζάχος για τους σεισμούς στο Άγιο Όρος: Δεν αποκλείεται δόνηση έως και 6 Ρίχτερ στην περιοχή

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία με τους σεισμούς που καταγράφηκαν την Κυριακή

Ελλάδα

Αναστάτωση προκάλεσαν οι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακή στο Άγιο Όρος, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακολουθία στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο.

«Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ.Παπαζάχος. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στο Άγιο Όρος, με τον πιο ισχυρό από αυτούς να καταγράφεται στις 12:50 και να είναι της τάξης των 4,6 Ρίχτερ.

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε φυλακές στην Κρήτη – Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών φαίνεται πως είχε στηθεί μέσα στις φυλακές της Αγιάς στα Χανιά. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είχε στοιχεία για ...

Φόρτωση άρθρων...