Πίσω από την υπόθεση Νίκου Κοτζιά και «AthensReviewofBooks»
Τον Ιανουάριο που πέρασε το περιοδικό «AthensReviewofBooks», που εκδίδουν η Μαρία και ο Μανώλης Βασιλάκης, με πολύ κόπο και μεράκι, μπήκε στον δέκατο χρόνο της εκδόσεώς του.
Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Έχει έτσι πίσω του 102 τεύχη, τα οποία από πλευράς υλης και θεμάτων, είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Δυστυχώς όμως, το σημαντικό αυτό περιοδικό, που η ποιότητά του κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει την έκδοσή του. Όχι γιατί δεν πάει καλά, αλλά διότι είναι ήδη θύμα της νέας λογοκρισίας. Με βάση δικαστική απόφαση η οποία σηκώνει πολύ συζήτηση, το περιοδικό σήμερα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και οι εκδότες του κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό.
Γιατί όμως; Διότι ο κ.ΝίκοςΚοτζιάς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του «AthensReviewofBooks» για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αγωγή που συζητήθηκε στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ.Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητούσε αποζημίωση 250.000 ευρώ, καθώς το περιοδικό είχε δημοσιεύσει επιστολή αναγνώστη, την οποία δεν είχε λογοκρίνει, και η οποία αποκαλούσε τον κ.Κοτζιά, «παλιό γκαουλάιτερ του σταλινισμού» και «υμνητή του Χόνεκερ».
Οι αποφάσεις ικανοποίησαν τον κ.Κοτζιά και του επιδίκασαν αποζημίωση 24.750 ευρώ παρόλο που επρόκειτο για καθαρό πολιτικό χαρακτηρισμό.
Ενώ οι εκδότες του περιοδικού προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.), ο πρώην Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στράφηκε εναντίον του περιοδικού, και προχώρησε από τον Ιούλιο 2017 έως και σήμερα, σε δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών των εκδοτών, καθώς και των εσόδων του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής τύπου επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο το κλείσιμό του.
Αν λοιπόν η τακτική αυτή δεν αποτελεί νέα μορφή λογοκρισίας, τότε τί είναι; Ας σημειωθεί ότι πέραν από την προσφυγή του στο ΕΔΔΑ, οι εκδότες του περιοδικού με τελευταία επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.ΝτόναλντΤούσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.ΖανΚλώντΓιούνκερ, ζητούν την παρέμβασή τους στην αντιδημοκρατική δίωξη που δέχονται, το δε αίτημά τους στηρίζουν με τις υπογραφές τους και κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο νομπελίστας Μάριο Βαργκα Γιόσα κ.α.
Το όλο θέμα που λαμβάνει έτσι διεθνή διαστάσει,, με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Γουίλιαμ Χόρολεϋ, να θέτει με ερώτησή του προς την Επιτροπή Ελευθερίας των ΜΜΕ, θέμα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση του περιοδικού ARB.
Επίσης, για τη δίωξη των εκδοτών του ARB ενημερώθηκαν τόσο η Διεθνής ομοσπονδία Δημοσιογράφων όσο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών Περιοδικών. Από αυτά που προηγούνται, μας γεννάται μια απορία: Ο διεκδικών Νόμπελ Ειρήνης πρωθυπουργός μας πως θα δεχόταν τον προβληματισμό της αρμόδιας Επιτροπής που αποφασίζει για την απονομή των βραβείων για το κατά πόσον η δημοσιογραφία και η έκφραση γνώμης είναι ελεύθερες στην Ελλάδα; Ερώτημα δεύτερον: από πότε οι εκφράσεις γκαουλαϊτερ και σταλινισμός θεωρούνται ύβρεις;
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις