Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Τι αλλάζει στη φορολογία των Ι.Χ.

Ελλάδα

Αναλυτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει όλες τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές από 1ης Ιουνίου 2016 για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης λαμβάνεται υπόψη η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων αντί της τιμής χονδρικής πώλησης.

Ορίζονται νέοι συντελεστές με βάση τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα.

Παράλληλα, καταργείται ο φόρος πολυτελείας κατά την αγορά αυτοκινήτων εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ, καταργείται η ολική απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για τα υβριδικά η οποία περιορίζεται στο 50%, καθώς και η απαλλαγή από τα μισά τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

Παραμένει η πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι νέοι συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων κυμαίνονται από 4% ως 32%, ανάλογα με την φορολογητέα αξία τους και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού του κινητήρα.

Οι συντελεστές διαφοροποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Θύμα ξυλοδαρμού 15χρονος από συνομηλίκους του - Βιντεοσκοπούσαν την επίθεση

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας 15χρονος από ομάδα έξι συνομηλίκων του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με τους δράστες μάλιστα να βιντεοσκοπούν την επίθεση τους. Αφορμή της επίθεσης φέρεται...

Ποιο μήνυμα εκπέμπει η μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 0,50% και γιατί... φόβισε τους επενδυτές

Οι αγορές προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έκαναν το... χατίρι τους, στέλνοντας μάλισ...

Φόρτωση άρθρων...