Στις μέρες μας, παρά τους μηχανισμούς, που έχουν κατά καιρούς επινοηθεί από την Δικαιοσύνη, μέχρι τις ανεξάρτητες Αρχές, εν τούτοις πολλοί κατηγορήθηκαν και κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας, θυμίζει της αρχή ενός ανδρός, με αποτέλεσμα η Βουλή να ψηφίζει άνευ αντιρρήσεως τους νόμους, που εισηγείται η κυβέρνηση, μια και το υπουργικό Συμβούλιο δεν παίζει κάποιο αξιοσημείωτο ρόλο.
Στο παρελθόν πολλές φορές το υπουργικό Συμβούλιο δεν συνεδρίαζε καν στο γνωστό οβάλ τραπέζι. Οι όποιες πρωθυπουργικές αποφάσεις έπαιρναν σάρκα και οστά με τις εκ των υστέρων υπογραφές από τους υπουργούς, που επί της ουσίας δεν συμμετείχαν στη λήψη τους.
Κάπως έτσι διορίστηκε τις μεταμεσονύχτιες ώρες του Ιουνίου του 2015 η Βασιλική Θάνου ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπερπηδώντας αρκετούς αρχαιότερούς της. Την ίδια σπουδή δεν έδειξε την περίοδο αυτή η τότε κυβέρνηση των ΣυριζΑνελ για τα δύο άλλα ανώτατα δικαστήρια, το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που τα άφησε ακέφαλα έως τον Οκτώβριο του 2015.
Έτσι, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν είχαν Πρόεδρο τα άλλα δύο Ανώτατα δικαστήρια. Η επιλογή Θάνου για υπηρεσιακή Πρωθυπουργός ήταν μονόδρομος.
Βεβαίως, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην πορεία και πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος, που αναφέρει επί λέξη ότι «όσοι έχουν ανώτερους βαθμούς…αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους», επιχείρησε να διευρύνει την θητεία της, κάτι που απέρριψε το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο που συνεκάλεσε γι’ αυτό το σκοπό.
Η συνέχεια είναι ήδη γνωστή. Την επομένη της αποχώρησής της από το δικαστικό σώμα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τω Α. Τσίπρα και στη συνέχεια στην επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, φθάνοντας να καταγγείλει αυτόν τον διορισμό στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με αναδρομική ισχύ, απομάκρυνε από την επιτροπή Ανταγωνισμού την Βασιλική Θάνου.
Στο μεγάλο πακέτο του τρίτου αυτού ν/σ, στο και πέντε κυριολεκτικά, δηλ. δέκα λεπτά πριν αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει Σύριζα και ΚΚΕ, εμφανίστηκαν από τον υπουργό Απασχόλησης Γ. Βρούτση δύο τροπολογίες, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Το πρόσχημα του επείγοντος ήταν κάποιες συντάξεις που θα κτυπούσαν ταβάνι, φτάνοντας τις 24.000 το μήνα! Κι επειδή, μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα, ο Γ. Βρούτσης θεώρησε καλό να περάσει και κάποιες άλλες τροπολογίες που αφορούσαν εργασιακά θέματα, παρακάμπτοντας Επιτροπές και λοιπές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Η ενέργεια αυτή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα η ΝΔ κατήγγειλε ως Αντιπολίτευση την απελθούσα κυβέρνηση, ήταν και αχαρακτήριστη και μας παραπέμπει στο «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».
Αυτή η εκτός πάσης κοινοβουλευτικής τάξης διαδικασία, σε συνδυασμό με την διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, που η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε μόλις ορκίστηκε, σε συνδυασμό με τον διορισμό στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσώπου που είχε πριν ένα χρόνο ζητήσει να απομακρυνθεί από την ηγεσία της Αστυνομίας μετά την τραγωδία στο Μάτι και άλλα τινά, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, μια και η εξουσία, όπως προαναφέραμε, φθείρει και ενίοτε διαφθείρει.
Όμως, είναι πρόωρο να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα ασυνέπειας λόγων και έργων, πριν καν κλείσει ένας μήνας της ΝΔ στην εξουσία….
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις