Τετάρτη
15 Ιανουαρίου 2025

Βλαπτικός ο κατώτατος μισθός

Ελλάδα
Έμπλεος χαράς ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε προς το … πανηγυρίζον υπουργικό συμβούλιο αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 σε 650 ευρώ (ποσοστιαία αύξηση 11%).

Οι οικονομολόγοι, ως ο γράφων, μπορεί να μην γνωρίζουμε πολλά, ξέρουμε, όμως, πως να προκαλέσουμε ελλείψεις και περισσεύματα.

Του Κώστα Χριστίδη*

Εάν θέλουμε έλλειψη, αρκεί η κυβέρνηση να ορίσει νομοθετικά ένα ανώτατο (maximum) όριο, που να είναι χαμηλότερο από την τιμή που θα προέκυπτε από την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Αυτό εξηγεί π.χ. την έλλειψη στέγης όταν (όπως συνέβαινε στο παρελθόν) επιβάλλεται ‘’πάγωμα’’ στα ενοίκια. Εάν θέλουμε περίσσευμα, δεν έχουμε παρά να ορίσει νομοθετικά η κυβέρνηση ένα κατώτατο (minimum) όριο, που να υπερβαίνει την τιμή που θα προέκυπτε από την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Η παρατήρηση αυτή εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την ύπαρξη ανεργίας, σε συνδυασμό βέβαια και με την ύπαρξη άλλων λόγων, κυριότερος των οποίων είναι η ανυπαρξία παραγωγικών επενδύσεων ελλείψει των αναγκαίων για την πραγματοποίησή τους προϋποθέσεων. Υπάρχει, όμως, ένας απλός τρόπος για να εξαφανισθούν οι ελλείψεις ή τα περισσεύματα οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας : η κατάργηση όλων των ελέγχων στην τιμή του αγαθού ή της υπηρεσίας αυτής.

Οι επιχειρήσεις απανταχού της γης για να επιβιώσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό περιορίζουν τον αριθμό εκείνων που απασχολούνται σε μόνιμη βάση μέσα στην επιχείρηση (συνήθως είναι άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και με ιδιαίτερα προσόντα) και αυξάνουν τον αριθμό όσων απασχολούνται με σχέση προσωρινής διάρκειας ή μερικής απασχόλησης. Οι τάσεις αυτές θα αυξάνονται καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της ευρύτερης χρήσης μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη.

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει χαρακτηριστικά όπως: μεγάλο μέγεθος παραοικονομίας, συντριπτική πλειοψηφία μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, γραφειοκρατικές δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, ύπαρξη πολλών ‘’κλειστών’’ ή ‘’προστατευμένων’’ επαγγελματικών κλάδων, κομματοκρατούμενο συνδικαλισμό, ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα, υπερτροφικό δημόσιο τομέα με ανορθολογική διάρθρωση και έντονα φαινόμενα γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει την αύξηση του ορίου του κατώτατου μισθού. Αυτή η αγορανομικού τύπου παρέμβαση στον χώρο της εργασίας θα έχει τα εξής αποτελέσματα: αύξηση της αδήλωτης εργασίας, αύξηση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, ένταση των προβλημάτων των οριακών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων που παλεύουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κλείσιμο πολλών εξ αυτών, αύξηση της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την ανεργία, δεν έχει παρά να μειώσει δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (με ανάλογες περικοπές δημοσίων δαπανών). Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά ταχυδακτυλουργίες ιδιοτελών πολιτικών προς εντυπωσιασμό της σε μεγάλο βαθμό οικονομικώς αναλφάβητης κοινής γνώμης.

Νομικός - Οικονομολόγος*

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Την 1η Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Στόχος τα 950 ευρώ μέχρι το 2027

Από την 1η Απριλίου 2025 αναμένεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα είναι ενιαίος για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως προανήγγειλε την Τετάρτη (15/1) η υπουργός Εργα...

Ώρα μηδέν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τις αποφάσεις του

Στις 11:30 σήμερα (15.1.2025) το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περνά το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ανακοινώνει στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου την απόφαση του για...

Διάρρηξη σε σπίτι στο Χαλάνδρι - Λεία πάνω από 60.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα

Θύμα διάρρηξης έπεσε ένας 67χρονος, κάτοικος Χαλανδρίου, με τους δράστες μάλιστα να φεύγουν από το σπίτι του με μετρητά όσο και με κοσμήματα. Το περιστατικό σημειώθηκε το διάστη...

Φόρτωση άρθρων...