Δευτέρα
18 Νοεμβρίου 2024

Στο Pegasus Project το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2021

Media

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia απονεμήθηκε στους δημοσιογράφους του δικτύου Forbidden Stories που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Pegasus Project.

Την τελετή απονομής του βραβείου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, David Sassoli.

Από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της ΕΕ υπέβαλαν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στην κριτική επιτροπή του βραβείου.

Εκ μέρους της 29μελούς κριτικής επιτροπής, ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Anthony Bellanger, παρέδωσε το χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ στους εκπροσώπους του δικτύου, Sandrine Rigaud και Laurent Richard.

Σχετικά με τον νικητή: Forbidden Stories

Το δίκτυο Forbidden Stories είναι μια συλλογικότητα δημοσιογράφων που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τις έρευνες συναδέλφων τους που έχουν δολοφονηθεί, βρίσκονται στη φυλακή ή δέχονται απειλές.

Από την ίδρυσή του το 2017, το δίκτυο Forbidden Stories και οι συνεργάτες του συνέχισαν τόσο το έργο της Daphne Caruana Galizia, όσο και το έργο άλλων δημοσιογράφων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες που διεξήγαγαν για υποθέσεις που αφορούσαν π.χ. περιβαλλοντικά εγκλήματα ή τη δράση των μεξικανικών καρτέλ.

Με περισσότερους από 30 ειδησεογραφικούς οργανισμούς και σχεδόν 100 δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο, το Forbidden Stories είναι ένα δίκτυο που πιστεύει ακράδαντα στην αξία της συνεργατικής δημοσιογραφίας. Για το έργο του, το Forbidden Stories έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου και το Βραβείο Georges Polk.

Pegasus: το νέο παγκόσμιο όπλο για τη φίμωση δημοσιογράφων

Πάνω από 50.000 τηλέφωνα παρακολουθούνταν για χρόνια από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO - μια άνευ προηγουμένου διαρροή δεδομένων που αποδεικνύει τη συστηματική κατάχρηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας επί σειρά ετών. Το δίκτυο Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία απέκτησαν πρόσβαση σε αρχεία τηλεφωνικών αριθμών που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο πελατών της NSO από το 2016 σε περισσότερες από 50 χώρες.

Πάνω από 80 δημοσιογράφοι από 17 ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε 10 χώρες συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του Pegasus Project υπό την αιγίδα του δικτύου Forbidden Stories και με την τεχνική υποστήριξη του εργαστηρίου ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής τους έρευνας έλεγξαν εξονυχιστικά τους τηλεφωνικούς αυτούς αριθμούς και κατάφεραν να αποκαλύψουν σοβαρές πληροφορίες για το συγκεκριμένο όπλο παρακολούθησης. Η έκταση των αποκαλύψεων ήταν πρωτοφανής.

Το δίκτυο Forbidden Stories αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει εκτεταμένη κατάχρηση του συγκεκριμένου λογισμικού κατασκοπείας, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ο όμιλος NSO, ακόμη και σε πρόσφατη έκθεση διαφάνειας που συνέταξε. Τα στοιχεία που διέρρευσαν έδειξαν ότι στο στόχαστρο του λογισμικού βρέθηκαν τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, το Μαρόκο και η Γαλλία. Θύματα κατασκοπείας υπήρξαν επίσης υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί, ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων, διπλωμάτες, πολιτικοί και πολλοί αρχηγοί κρατών.

Για περισσότερες σχετικά με το Pegasus Project: Pegasus: The new global weapon for silencing journalists / Forbidden Stories

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia

Το Βραβείο Daphne Caruana Galizia θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, Daphne Caruana Galizia, γνωστής για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, που δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017.

Κάθε χρόνο περίπου στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia, το βραβείο απονέμεται σε σπουδαίες δημοσιογραφικές έρευνες που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Υποψηφιότητα μπορούσαν να θέσουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεκτές έγιναν δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί η σημασία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας, της ισότητας και των ευκαιριών.

Στην ανεξάρτητη κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ αποτελούν δείγμα της έμπρακτης στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερευνητική δημοσιογραφία και της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στην ελευθερία του Τύπου.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο «Καρφί»: Σε τροχιά εξουσίας το ΠΑΣΟΚ

Μη χάσετε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 το αποκαλυπτικό «ΚΑΡΦΙ» που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με πλούσια θεματολογία και πολλές αποκλειστικότητες. Διαβάστε: ΣΕ ...

Φόρτωση άρθρων...