Σαββάτο
28 Δεκεμβρίου 2024

Η «κούφια» ανάκαμψη των αγορών και το deal Eurobank-Italgas

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το τέταρτο τρίμηνο μπήκε με το δεξί για τις αγορές, μετά από ένα απογοητευτικό έως και τραγικό τρίτο τρίμηνο, όπου όλα πήγαν... στραβά.

Βέβαια, η ισχυρή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών χθες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη (με ισχυρά κέρδη 1,42% έκλεισε και το Χρηματιστήριο της Αθήνας), δεν σημαίνει ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Μάλιστα, η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών συνοδεύτηκε και από ισχυρή ανάκαμψη του πετρελαίου (κακό αυτό...), ενόψει και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ, περί μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, το ασήμι εκτινάχθηκε σε υψηλό 20 μηνών, ενώ σημαντική ήταν και η ενίσχυση του χρυσού. Θετική εξέλιξη αποτελεί επίσης και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς ο φόβος του πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθηλώνει τη χρηματιστηριακή του τιμή αρκετά χαμηλότερα. Χθες, η τιμή του έκλεισε στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί, έτσι όπως έχουμε μπλέξει με τη Ρωσία...

Ρωσία-Τουρκία τον... χαβά τους

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν προμοτάρει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, οι Αμερικανοί προειδοποιούν για... ισοπέδωση των Ρώσων, αν κάνουν το... μοιραίο λάθος, ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν τον... χαβά τους με απειλές κατά της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που τρώνε το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο.

Χθες, υπήρξε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο, έτσι ώστε να μην προχωρήσει η εφαρμογή του, από τη στιγμή μάλιστα, που κρίθηκε ως παράνομο και από το ίδιο το κοινοβούλιο της Λιβύης. Οι Ευρωπαίοι μέσα στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται για τις επόμενες δεκαετίες, επιτέλους, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα παράθυρα για την Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να πάρει τη θέση της Ρωσίας, στο ενεργειακό παίγνιο των επόμενων δεκαετιών, εκβιάζοντας ή θέτοντας τους δικούς της όρους.

Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όπως έδωσε τέλος στις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία, το ίδιο πρέπει να πράξει και με την Τουρκία, περιορίζοντας τον ρόλο στα... κυβικά της. Κλείνει η παρένθεση περί Ρωσίας και Τουρκίας και πάμε παρακάτω...

Προειδοποιήσεις για "κανόνια"!

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley ότι χρηματοπιστωτικά ο πλανήτης βρίσκεται ένα στάδιο πριν την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος ανάλογου με τη Lehman Brothers το 2008, δεν πρέπει να περάσει στο... ντούκου.

Το ίδιο ισχύει και για τις προειδοποιήσεις από την Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι το 2023, θα γίνει μεγάλο... ξεφόρτωμα μετοχών στις αγορές. Προσθέστε σε όλα αυτά και τις φήμες για προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας της Credit Suisse, η οποία αναβιώνει φόβους για νέα Lehmban Brothers. Αυτό μας έλειπε τώρα...

Το Eurogroup... ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη!

Το σκηνικό εξακολουθεί να μυρίζει... μπαρούτι, αλλά η χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μάλλον θυμίζει το γνωστό γνωμικό ότι "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη"!

Οι υπουργοί, κάνοντας μια... επικίνδυνη στροφή, αποφάσισαν ότι το 2023, όπου τα πράγματα είναι σίγουρο ότι δεν θα πάνε και... τόσο καλά, πρέπει να μπει... μαχαίρι στις οριζόντιες επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Για την ακρίβεια, οι δράσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και να αφορούν μόνο τους ευάλωτους. Λες και αυτή τη στιγμή, δεν είναι ευάλωτοι οι πάντες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι το 2023 πρέπει να επιστρέψουν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να μειωθούν τα ελλείμματα, καθώς πλέον δεν υπάρχει... κορωνοϊός! Ίσως όμως, μας προκύψει χειρότερος "κορωνοϊός" και τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.

Το "ψαλίδι" στις επιδοτήσεις είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη και μάλλον οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο των ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι το μόνο που δεν θα ήθελαν να δουν σε αυτήν τη συγκυρία, είναι η αναβίωση πολιτικών σχηματισμών με... παλαβούς και "Πουτινόφιλους"! Για να πούμε τα πράγματα με το τ΄ όνομα τους, αυτό που επιδιώκει ο Πούτιν για να διαιρέσει την Ευρώπη, ίσως είναι πολύ πιθανό να το... πετύχουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, επαναφέροντας οικονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα έχουν τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο και μπορούν να μετατραπούν σε αντιδράσεις οργής και αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

Προϋπολογισμός 2023 με πολλές... ζαριές

Προσαρμοσμένοι στη φιλοσοφία της Ευρωζώνης είναι και οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2023, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα.

Φέτος, η ανάπτυξη θα κλείσει στο 5,3% (μάλλον θα είναι αρκετά υψηλότερη) και θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2023. Ο πληθωρισμός, θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,8% και του χρόνου θα υποχωρήσει στο 3% (χμ...). Από πρωτογενές έλλειμμα 2% φέτος, λόγω των μέτρων στήριξης, του χρόνου τίθεται ως στόχος, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ. Σίγουρα, ο προϋπολογισμός του 2023, μοιάζει με στοίχημα, τύπου... Τζόκερ!

Δάνειο-μαμούθ της Italgas από τη Eurobank για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Είδηση με ευρύτερες προεκτάσεις αποτελεί το δάνειο των 580 εκατ. ευρώ που θα λάβει η ΔΕΠΑ Υποδομών από τη Eurobank.

Ως γνωστόν η ΔΕΠΑ Υποδομών πέρασε πρόσφατα υπό τον έλεγχο του ιταλικού κολοσσού Italgas και το ύψος του δανείου, δείχνει ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις των Ιταλών, εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Μπορεί οι Τούρκοι να μας απειλούν, μπορεί να βιώνουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, αλλά να σηκώνει μια εταιρεία από εγχώρια τράπεζα 580 εκατ. ευρώ σε τρεις δόσεις, αν μη τι άλλο δείχνει πολύ ενισχυμένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας της, αλλά και στο όραμα της εταιρείας.

Το ομολογιακό δάνειο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που προβλέπονται στο σχέδιο ανάπτυξης υποδομών της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της στην Ελλάδα, ενώ οι λήξεις των 3 δόσεων του δανείου, ορίζονται σε 5, 7 και 12 έτη, αντίστοιχα. "Το δάνειο, το οποίο υπογράφηκε σε λιγότερο από έναν μήνα από την είσοδο μας στη ΔΕΠΑ Υποδομών" υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλο της Italgas, Πάολο Γκάλο, προσθέτοντας ότι "επιβεβαιώνει την εκτίμηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για το αναπτυξιακό όραμα που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε στην Ελλάδα".      Στόχος των Ιταλών είναι η ανάπτυξη "έξυπνων" και ευέλικτων ψηφιακών δικτύων, τα οποία θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον πλούτο της χώρας, ενώ θα συμβάλλουν στην ταχεία απανθρακοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο με τη στροφή προς το φυσικό αέριο όσο και με την τόνωση της παραγωγής ανανεώσιμων αερίων, όπως του βιομεθανίου. Η συναλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας αστάθειας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, έχει ως στόχο να παράσχει στη ΔΕΠΑ Υποδομών μια επαρκή χρηματοοικονομική διάρθρωση, μεταξύ άλλων παραγόντων, όσον αφορά τη διάρκεια και το είδος των διαθέσιμων χρηματοπιστωτικών μέσων. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σπουδαίο deal της Eurobank με τους Ιταλούς, το οποίο έχει επιχειρηματική, οικονομική, γεωπολιτική και εθνική σημασία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα δώρο για σένα

Χριστούγεννα, γιορτές, δώρα. Δώρα κάτω από το δέντρο για τους αγαπημένους μας, δώρα έκπληξη, δώρα από τον παππού και τη γιαγιά, δώρα από τις εταιρείες στους εργαζόμενους, δώρα από ...

Φόρτωση άρθρων...