Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει χιλιάδες θανάτους, η Ιταλία είναι σε πλήρη αποκλεισμό με απόφαση του Πρωθυπουργού της, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μείνουν στο σπίτι.
Της Κωνσταντίνας Κόλλια*
Και φτάνουμε στην Ελλάδα, της οποίας η επιχειρησιακή ετοιμότητα μοιάζει πρωτόγνωρη. Οι πληγές από την καταστροφή στη Μάνδρα και στο Μάτι είναι ακόμα νωπές κι οι αναμνήσεις τους εντείνουν το αίσθημα ευθύνης της πολιτείας, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και το σκοτάδι πληροφόρησης που έρχεται από την Τουρκία, η Ελλάδα φαίνεται πως είναι ολοένα και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τη «μπόρα» που έρχεται.
Τα πρώτα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού είναι πλέον γεγονός με το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων, αλλά και της έκκλησης για περιορισμό των συναθροίσεων και οι πολίτες στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά και με απόλυτη προσοχή στις εντολές των αρμόδιων αρχών.
Είναι όμως και ένα μικρό «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται σθεναρά και αφορά στην λήψη της θείας κοινωνίας και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού με την κοινή χρήση του ίδιου σκεύους.
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Όπως δεν θα χρησιμοποιούσαμε το ίδιο ποτήρι, ή πιρούνι, ή πιάτο με δεκάδες αγνώστους ανθρώπους έτσι αναλόγως μη ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι ακόμα κι αν αυτό «μεταδίδει» την ουσίας της πίστης των ανθρώπων.
Η πίστη είναι ένα βαθιά εσωτερικό ζήτημα που μπορεί να εξυμνηθεί από τον καθένα προσωπικά χωρίς να διακινδυνεύει την ασφάλεια και την υγεία των υπολοίπων.
Το θέμα είναι πια η ατομική ευθύνη κάθε ανθρώπου. Δεν διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των δικών μας ανθρώπων, ούτε και τη δική μας. Από δω και πέρα έχουμε οδηγό μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών ακολουθώντας τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, προσαρμόζοντας την καθημερινότητά μας.
* Η Κωνσταντίνα Κόλλια είναι δικηγόρος και Διευθύντρια Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ