Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ο «πόλεμος» του αερίου και η ακτινογραφία των μεγεθών ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την 01/01/2023, όταν η τιμή του στην παρούσα συγκυρία κινείται κάτω και από το μισό!

Σύμφωνα με το σκεπτικό "ο νέος μηχανισμός στοχεύει στη μείωση της αστάθειας στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο". Το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός αν τεθεί σε ενεργοποίηση, λόγω μιας ισχυρής ανόδου του αερίου, είναι κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Gazprom, η οποία προειδοποιεί την Ευρώπη για μείωση των ροών μέσω Ουκρανίας από τις 28 Νοεμβρίου, δηλαδή από την προσεχή Δευτέρα. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλλει πλαφόν κατανάλωσης από τον προσεχή Μάρτιο, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, με δεδομένη τη μεγάλη εξάρτηση που έχει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, από το συγκεκριμένο καύσιμο. Πάντως, οι αποφάσεις της Ε.Ε. είχαν αντίκτυπο και στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 1%, μετά την εντυπωσιακή υποχώρηση των προηγούμενων ημερών, η οποία αποτυπώνεται και στις αντλίες των πρατηρίων.

Τι... παρακολουθούν οι αγορές

Στο μέτωπο των αγορών, η κίνηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, είχε θετικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κίνα, σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλλει για τον μηδενισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα λειτουργούσε αντιπληθωριστικά και ως εκ τούτου, θα ήταν ένα crash test και όλες τις κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων. Αν η κινεζική οικονομία... καθίσει, τότε αυτό θα είναι σημάδι ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας μείωση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Άρα, με βάση ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού και συγκράτηση της αύξησης των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κλίμα χθες ήταν επίσης θετικό, καθώς η Wall Street σημείωσε άνοδο κατά 1%. Επιπλέον, δεν περνάει η απαρατήρητη η άνοδος του χρυσού στα 1.740 δολάρια ανά ουγκιά, η οποία συνδέεται με την υποχώρηση του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας τον επόμενο μήνα. Οι αγορές προεξοφλούν άνοδο των βασικών επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,50% (50 μονάδες βάσης),

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, με κάποιους να στοιχηματίζουν σε ποσοστό 28,9% για αύξηση 75 μονάδων, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME. Πάντως, καταλύτης των εξελίξεων, μεταξύ άλλων είναι και η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των μολύνσεων στην Κίνα.

"Ψηφίζουν" Ελλάδα και... Μητσοτάκη

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ελαφρώς διαφοροποιημένη ρότα σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η οικονομία εμφανίζεται ως ένα success story, το οποίο ακόμη και σ΄ ένα σχετικό κακό διεθνές σενάριο, δεν θα ακυρωθεί.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε και την τελευταία δόση των 650 εκατ. ευρώ που αφορά στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των Ελληνικών ομολόγων, επιβραβεύοντας τη θετική πορεία της οικονομίας. Αυτό που προτάσσεται στην έκθεση της Κομισιόν, είναι η ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους, λόγω της ανάπτυξης και του... πληθωρισμού. Από το 206,% του ΑΕΠ στα χαμηλά του 2020, λόγω της ύφεσης του κορωνοϊού, του χρόνου θα πέσει στο 161,9%. Και μόνο η υποχώρηση κατά 44,4 εκατοστιαίες μονάδες, είναι ενδεικτική της τεράστιας προσπάθειας που έχει γίνει, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Επιπλέον, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι φέτος η Ελληνική οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 6,7%. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ενόψει εκλογών την κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να είναι... φειδωλή στις παροχές, καθώς μπορεί να υπάρξει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι έτος διεθνούς ύφεσης. Ακόμη και στη βάση ενός μέτριου σεναρίου, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,8%, αλλά όλα αυτά, θα τα δούμε την επόμενη χρονιά, μιας και έχουμε μπροστά μας και τις εκλογές...

Πάντως, για όσους ξέρουν να ερμηνεύουν τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και των διεθνών οίκων, ένα είναι το συμπέρασμα: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει και να έχει καλύτερες προοπτικές, μόνο στην περίπτωση που επανεκλεγεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή εφόσον υπάρξει μια συγκυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δια της εις άτοπον απαγωγής, είναι προφανές ότι μια "προοδευτική" κυβέρνηση, δεν μπορεί να σχηματιστεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα χρειαστεί και τρίτος. Σε μια τέτοια περίπτωση φυσικά, οι ξένοι... ανακατεύονται και μόνο στο άκουσμα του επιθέτου "Βαρουφάκης"...

Έβαλε πλάτη η ΔΕΗ

Η αύξηση των ζημιών μετά από φόρους στα 169,8 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ, αποτελούν την αντανάκλαση της στήριξης που παρείχε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Το εννεάμηνο και κυρίως το γ΄ τρίμηνο πίεσαν την επιχείρηση, η οποία συνεχίζει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ευτυχώς δηλαδή που οι ζημιές είναι ελεγχόμενες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2019, όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αναλάμβανε γρήγορα δράση η νέα διοίκηση, υπό τον Γιώργο Στάσση, τότε θα είχαν καταρρεύσει μαζί η επιχείρηση και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Τα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 644,2 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Σημειώνεται ότι, το EBITDA του γ' τριμήνου του 2022 έχει επηρεαστεί από το ποσό έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022, φέρνοντας έναν... λογαριασμό στην επιχείρηση, ύψους 276 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, η ΔΕΗ εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανθεκτική μέσα στην κρίση και αυτό αποτελεί αναμφίβολα σπουδαία παρακαταθήκη τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

"Ιπτάμενος" ΟΠΑΠ

Οι πρωτοτυπίες και η επιστροφή στην κανονικότητα, αποτέλεσαν τους δύο παράγοντες που οδήγησαν σε εκτόξευση των κερδών του ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 60,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν στα 285,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 40,4% και διαμορφώθηκαν στα 533,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος του Ομίλου ανήλθε σε 1,398 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Ποια ήταν όμως η "συνταγή" της επιτυχίας για τα μεγέθη του εννεάμηνου; Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, πήγαν πολύ καλά πι επιδόσεις του retail, δηλαδή τα πρακτορεία, λόγω της σταδιακής επιστροφής των περιστασιακών παικτών, ενώ σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζουν και οι online δραστηριότητες, Ο ΟΠΑΠ... συγκίνησε περισσότερους παίκτες στο "Πάμε Στοίχημα" δίνοντας πιο ενισχυμένες αποδόσεις σε σχέση με τις ανταγωνιστικές εταιρείες του κλάδου. Επιπλέον, σημαντική ήταν η συμβολή του καινοτόμου ΣΚΡΑΤΣ, ενώ θετικότατα ήταν τα αποτελέσματα και από τη νέα εφαρμογή OPAP Store App, το online ΤΖΟΚΕΡ και καζίνο, αλλά και τις προωθητικές ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω τη θέση του χαρτοφυλακίου. Τέλος, η διοίκηση αναμένει πρόσθετα οφέλη και από το Μουντιάλ του Κατάρ, το οποίο θα δώσει ώθηση στον τζίρο και στα κέρδη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η σχέση παράνομης μετανάστευσης και τζιχάντ

Ένα σημαντικό άρθρο σχετικό με τα μέλλοντα να συμβούν, με δεδομένη τη βούληση του ισλάμ να υπονομεύσει αργά αλλά σταθερά τη Δύση εκ των έσω. Με την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ...

Πολιτεία Υποδειγματική

Ι. Ανακοινώθηκε ότι στο Καντόνι της Γενεύης έχει οργανωθεί δημοψήφισμα ώστε ν’ αποφασισθεί μείωση των αμέσων φόρων. Αυτό, δε, με στόχο την αύξηση της ιδιωτικής αποτα...

Φόρτωση άρθρων...