Τρίτη
12 Νοεμβρίου 2024

Πως θα περάσει η πανδημία με τις μικρότερες συνέπειες για όλους

Απόψεις
Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η τύχη της χώρας μας έγκειται στο ότι έχουμε πρωθυπουργό με εξαιρετικά αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα.

Αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή σε όλη την Ευρώπη χάρη στα επιτεύγματα που έχει επιδείξει ως τώρα η χώρα μας στην διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποδεικνύουν παρακάτω τα στοιχεία που θα παραθέσουμε.

Του Δρ. Φώτη Δ. Κουτσουπιά*

Χάρη στην αποδοχή που έχει ο πρωθυπουργός από τους πολίτες, αλλά και στην επαγρύπνηση των Ελλήνων πολιτών ως προς τα διεθνή τεκταινόμενα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η συμμόρφωση τους στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα όμως από μόνα τους δεν επαρκούν, αν δεν συμμορφωθούν όλοι, και ιδιαίτερα οι λεγόμενες μη ευπαθείς ομάδες.

Επειδή ο χαμηλού κινδύνου πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον υψηλού, για αυτόν τον λόγο η αλλαγή στη συμπεριφορά του έχει και πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην μείωση της αιχμής του αριθμού των μολύνσεων, όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει χαρακτηριστικά πως μειώνονται οι προσβολές ατόμων υψηλού κινδύνου, όταν τα προληπτικά μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και αφορούν σε όλο τον πληθυσμό.

Πως θα περάσει η πανδημία με τις μικρότερες συνέπειες για όλους

Η σημασία που έχουν τα αυστηρά προληπτικά μέτρα για όλους φαίνεται καθαρά και στο παρακάτω διάγραμμα που δείχνει την επίδραση που είχε η λήψη αυστηρότερων προληπτικών μέτρων σε δύο ιταλικές επαρχίες της ίδιας περιφέρειας στις οποίες η παρουσία ασθενών με κορωνοιό ξεκίνησε την ίδια μέρα. Ταυτόχρονα, αυτό δείχνει τη σημασία που έχει το να περιφρουρεί κανείς καλύτερα την περιοχή του, άρα και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πως θα περάσει η πανδημία με τις μικρότερες συνέπειες για όλους

Τα μέτρα που παίρνονται αυτή τη στιγμή βασίζονται κυρίως στη δημιουργία απόστασης ασφαλείας με σκοπό να προστατευθούν οι υψηλού κινδύνου ασθενείς. Όταν λέμε υψηλού κινδύνου ασθενείς, δεν εννοούμε μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και νέους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα άσθμα, ρευματοπάθειες, λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων κ.α...

Αρκεί όμως να κρατούν τις αποστάσεις μόνο οι υψηλού κινδύνου άνθρωποι και οι θεωρητικά χαμηλού κινδύνου, κυρίως οι νεότεροι να συγκεντρώνονται σε παρέες ανεμπόδιστα; Η απάντηση είναι πως όχι, διότι η παρεμπόδιση της μετάδοσης δεν εξαρτάται μόνο από την απόσταση αλλά και από τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα:

Πως θα περάσει η πανδημία με τις μικρότερες συνέπειες για όλους

Αν τα κόκκινα σπίρτα είναι οι χαμηλού κινδύνου και τα πράσινα σπίρτα οι υψηλού κινδύνου, βλέπουμε πως για να αποφευχθεί η ανάφλεξη των πράσινων σπίρτων δεν εξαρτάται μόνο από την απόσταση τους από το σπίρτο που καίει αλλά και από πόσα σπίρτα θα είναι αναμμένα συνολικά.

Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι το να περιμένουμε από τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους , δηλαδή εκείνους που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, να είναι οι μόνοι που θα μεταβάλλουν τη συμπεριφορά δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και αναποτελεσματικό, από την άποψη της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο είναι απαραίτητο επίσης να αποτελούν μέρος αυτών των προσπαθειών.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Ελλάδα βρίσκεται με 821 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην 38η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 25ης που βρισκόταν πριν δέκα μέρες, καθώς αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη δική μας. Το σημαντικό στοιχείο όμως είναι άλλο:

Η Ελλάδα έχει περίπου 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 62η θέση παγκοσμίως. Αυτά τα δεδομένα έχουνε στρέψει την προσοχή όλης της Ευρώπης στη χώρα μας καθώς φαίνεται ότι τα έγκαιρα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, καθώς και η σοφή στελέχωση των κρίσιμων θέσεων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της κρίσης φέρνουνε αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να περιφρουρήσουμε τώρα #μένοντας σπίτι.

Στο twitter έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια τάση που συγκεντρώνει εκατομμύρια followers στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι , που λέγεται #flatteningthecurve - ισοπεδώστε την καμπύλη, εννοώντας την προσπάθεια για την μείωση του ύψους της καμπύλης προσβολής των ευπαθών ομάδων πληθυσμού την μείωση δηλαδή του αριθμού των προσβολών στην ευπαθή ομάδα (της καμπύλης του πρώτου διαγράμματος) δίνοντας χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα σοβαρά κρούσματα.

Τα προληπτικά μέτρα από άτομα χαμηλού κινδύνου μπορούν να έχουν βαθιές και θετικές συνέπειες. Εναπόκειται σε όλους μας, μαζί, να ισοπεδώσουμε την καμπύλη και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους από εμάς.

Η Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί ξανά, πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες και αυτό δεν είναι επίτευγμα μόνο ενός, αλλά όλων μας, μαζί.

Κεντρικά, η κυβέρνηση, που ο λαός μας σοφά εξέλεξε και ατομικά, ο καθένας από εμάς, που φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της δικής του ευθύνης, καταφέρνουμε έως σήμερα να κρατήσουμε την κατάσταση της χώρας μας σε «αξιοζήλευτη» θέση, παρά τις αντιξοότητες που έχουμε λίαν προσφάτως, περάσει.

Ωστόσο, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του εφησυχασμού, πρέπει μέχρι τη τελευταία ημέρα που θα υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα να παραμένουμε στον διαρκή μας αγώνα που ναι, αυτή τη φορά πρέπει να δοθεί από τον καναπέ μας, στέλνοντας SMS για τις απαραίτητες εξόδους και κάνοντας βίντεοκλήσεις με τους δικούς μας, διότι το κέρδος που θα έχουμε όλοι, όταν τερματίσουμε, θα είναι τεράστιο και η επόμενη ημέρα θα βρει εμάς υγιείς, με τους αγαπημένους μας ανάμεσα μας και τη χώρα μας σε καλύτερη θέση στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

* O Δρ. Φώτης Δ. Κουτσουπιάς είναι μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πολιτική αποκάλυψη

Σε μιά εποχή όπου παντού αναζητείται μια καινούργια συναρπαστική ηγετική φυσιογνωμία φαίνεται πως κάποια πράγματα αρχίζουν να παίρνουν τον δρόμο τους. Το αξιοπερίεργο είναι πως οι ...

Πώς η «εποχή αηδίας» εξυπηρέτησε τον Τραμπ

Η γελοιότητα της ακυρωτικής κουλτούρας και άλλα πολλά που έφεραν στην Αμερική πάμπλουτοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και λοιπές πολιτικές «όμορφες ψυχές», τελικά ξεσήκωσε εναντίον τους έ...

Δε φτάνουν τα μισθά

Τα χρειάζομαι πραγματικά όλα αυτά που καταναλώνω καθημερινά? Αγοράζω πράγματα που τα έχω πραγματική ανάγκη, που μου είναι απαραίτητα? Εργάζομαι κάθε μέρα περισσότερο για να αποκ...

Φόρτωση άρθρων...