Ο Ανδρουλάκης μπορεί να είχε απέναντι του το 70% της βάσης του ΠΑΣΟΚ στον α΄ γύρο των εκλογών (κατά Δούκα), αλλά η σχετικά άνετη πρωτιά του λειτουργεί ως εφαλτήριο για να μη γίνει... Μπακογιάννης στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον αντίπαλα του!

Η μη διενέργεια τηλεμαχίας ανάμεσα στους δύο μονομάχους, επισήμως, οφείλεται στις... ανειλημμένες υποχρεώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς είχαν προγραμματιστεί οι ομιλίες του. Ωστόσο, η αντίδραση του Δούκα που περίμενε το ντιμπέιτ σαν το... δώρο που του έκανε ο Μπακογιάννης πέρυσι στις δημοτικές εκλογές, δείχνει μια νευρικότητα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Φαίνεται ότι έχει λάβει τα μηνύματα περί μη στήριξης από όσους βρέθηκαν εκτός β΄ γύρου, οπότε κάθεται σε... αναμμένα κάρβουνα. Περίμενε το ντιμπέιτ πώς και πώς νομίζοντας ότι κάθε μέρα είναι της... Λαμπρής! Ωστόσο, οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ που ελέγχονται από τον Ανδρουλάκη, έβαλαν... απαγορευτικό, γιατί πολύ απλά δεν... έβγαινε το πρόγραμμα! Συνεπώς, το πλεονέκτημα Ανδρουλάκη ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής παραμένει ακέραιο και το πρόβλημα το έχει ο Δούκας, ο οποίος από σήμερα πρέπει να αρχίσει τις... μπηχτές, τις... ανάποδες και γενικώς να τα πάρει στο κρανίο!

Πιθανή ήττα του Δούκα την Κυριακή, η οποία θα συνδυαστεί με την πάροδο του χρόνου, με μια αποτυχημένη θητεία του ως Δημάρχου Αθηναίων, θα τον βγάλει ουσιαστικά έξω από την κούρσα της διαδοχής του Ανδρουλάκη το 2027. Βέβαια, αν δείξει ότι είναι ένας πετυχημένος δήμαρχος, τότε το πράγμα μπορεί να αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη μπορεί τσούκου τσούκου να ανέβει, ωστόσο, δεν δείχνει με τίποτα ότι έχει δυναμική "κυβερνησιμότητας". Το ίδιο σκέφτεται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, βλέπει ότι μάλλον τον βολεύει η στήριξη στον Ανδρουλάκη για να κερδίσει και να... αμφισβητηθεί το 2027! Άλλωστε, ο Παύλος θα έχει όλον τον χρόνο για να φτιάξει μεγαλύτερη "προίκα" και να διεκδικήσει πιο δυναμικά την αρχηγία το 2027, ελπίζοντας σε ένα αποτέλεσμα "μία από τα ίδια" με τον σύντροφο Νίκο.

Από την άλλη, αν λάβουμε υπόψιν ποιοι στηρίζουν τον Δούκα στον β΄ γύρο, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου πρέπει να στηρίξουν τον Ανδρουλάκη. Θα αναλάβουν ρόλους και θα περιμένουν στη... γωνία το 2027, όταν θα γίνουν εκλογές. Βέβαια, πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να έχει κυρίως ο Γερουλάνος, ο οποίος μπορεί να παραπονιέται για το γεγονός ότι ουσιαστικά η Διαμαντοπούλου του έκλεισε τον δρόμο προς την αρχηγία. Ωστόσο, το ίδιο μπορεί να ισχύει και για την ίδια, καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Γερουλάνος της έκλεισε τον δρόμο προς τον β΄ γύρο.

Αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι ξεκάθαρα υπέρ του Ανδρουλάκη, ο οποίος μπορεί να βγει και κερδισμένος αν ο Δούκας χάσει την ψυχραιμία του και λέει.. χαριτωμενιές! Η δήλωση του τελευταίου ότι ο Ν.Α. δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, μετά το οριστικό ναυάγιο της διεξαγωγής τηλεμαχίας, δείχνει ότι μάλλον θα... απασφαλίσει έως την Κυριακή. Βέβαια, από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τι είχε γίνει και στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου 2016, όταν ο Μεϊμαράκης ήθελε στον δεύτερο γύρο ελάχιστες χιλιάδες ψήφους, αλλά στο τέλος προέκυψε... Κυριάκος! Κάπως έτσι περιμένει και ο Δούκας να κυλήσει η διαδικασία της Κυριακής και με λίγη... τύχη να στεφθεί νικητής.

Ωστόσο, με την αρνητική εικόνα που έχει στον Δήμο και τον... πάτο που έπιασε στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις, μάλλον πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πρέπει να παραμείνει Δήμαρχος Αθηναίων έως το 2028, μπας και πετύχει κάτι καλύτερο για να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Βέβαια, η κάλπη είναι... γκαστρωμένη, όπως είχε πει ο Χαρίλαος Φλωράκης και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει! Ειρήσθω εν παρόδω, η επιστήμη έχει προχωρήσει και ο προσδιορισμός του... φύλου γίνεται γνωστός πολλούς μήνες πριν τη γέννα!

Όμως, εκτός του ΠΑΣΟΚ έχουμε και την... Πολιτεία της... Κουμουνδούρου, όπου αναμένεται και εκεί να χτυπήσει... τυφώνας! Το σύστημα των κομισάριων του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τρόπους για να αποκλείσει τον Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές και στο παρασκήνιο γίνεται των... Σπετσών! Μάλιστα, έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να λέμε ότι ο μόνος... σοβαρός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει καταθέσει την υποψηφιότητα του! Ζητεί να συμμετάσχει ο Κασσελάκης στις εκλογές γιατί θέλει να τον... νικήσει!

Τα σενάρια... οργιάζουν. Ας σκεφτούμε έναν ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Κασσελάκης θα βγει νικητής και θα πετάξει εκτός τον Πολάκη! Ένα άλλο σενάριο θέλει νικητή τον Φάμελλο χωρίς να κατέβει ο Κασσελάκης και ένα τρίτο θέλει τον... Πολάκη αν έχει αντίπαλο τον Φάμελλο! Στη βάση αυτού του σεναρίου, ο Κασσελάκης είτε θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, είτε θα ιδρύσει δικό του κόμμα, ο Φάμελλος, εφόσον εκλεγεί αρχηγός θα έχει τη σφραγίδα του κόμματος και το χρήμα, ενώ ο Πολάκης δεν θα χωράει σε αυτό το γιουσουρούμ και αναγκαστικά θα έχει την τύχη του Κασσελάκη! Αν βγει αρχηγός ο... Πολάκης σε έναν "τελικό" με τον Φάμελλο, τότε θα πέσει το γέλιο της... Κουμουνδούρου! Αν μη τι άλλο, δεν πλήττουμε με όλους αυτούς...

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ "τρέχουν" παράλληλα με αυτές στο ΠΑΣΟΚ. Το μπλοκ Φάμελλου-Γεροβασίλη-Παππά θέλει να τελειώνει με τον Κασσελάκη μια ώρα αρχύτερα και στη συνέχεια να στείλει... αδιάβαστο τον Πολάκη. Αυτοί είναι και οι... όροι που έχει θέσει εμμέσως πλην σαφώς με τις τοποθετήσεις του ο Ανδρουλάκης τους τελευταίους πολλούς μήνες, για να μην πούμε χρόνια. Το ίδιο φανταζόμαστε ότι ισχύει και για τον Δούκα.

Ένας πολυδιασπασμένος ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει αρχηγό τον Φάμελλο, δεν μπορεί να έχει ελπίδες επιβίωσης, αν δεν... κολλήσει στους "επαγγελματίες" του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και στα... τέσσερα θα γονατίσουν οι "Τσιπρικοί" για να πιάσουν καρέκλες συμμαχώντας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κεντροαριστερής "φράξιας" με στόχο να... φύγει ο Μητσοτάκης!

Οι προσδοκίες για κάτι τέτοιο είναι αυξημένες στους συντρόφους της Αριστεράς, καθώς... προσεύχονται να ξεσπάσει μια μεγάλη διεθνής κρίση για να μιλάνε για την "ακρίβεια Μητσοτάκη", πιστεύοντας ότι θα βρουν διαθέσιμο ακροατήριο που θα απογοητευτεί και θα... αποκαθηλώσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, αλλά αναμφίβολα είναι υπαρκτό.

Ωστόσο, το πρόβλημα σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος που να ηγείται και να ξεχωρίζει ως αντι-μητσοτακικό δέος, ενώ η στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Τέλος, φαίνεται ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα κατανόησης του πλαισίου στο οποίο ανήκει η Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης αποτελεί "προστατευόμενο είδος" στο διεθνές γεωπολιτικό παίγνιο και κάποιοι δείχνουν να το αγνοούν αυτό...