Κλιμάκωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων προβλέπει μέσα στο 2023 ο Economist, που προχώρησε σε προβλέψεις για το 2023. Ο Economist «βλέπει» δυσκολίες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον «αυταρχικό» Πρόεδρο της Τουρκίας όπως αναφέρει. Στην ανάλυσή του αναφέρεται και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το σύγχρονο κράτος που συγκρότησε ο Κεμάλ Ατατούρκ από τα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την επόμενη χρονιά συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.
Η ατμόσφαιρα δύσκολα θα είναι εορταστική. Το 2010 ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αυξήσει το ΑΕΠ στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια και να καταστήσει την οικονομία μία από τις δέκα μεγαλύτερες του κόσμου μέχρι το 2023.
Αντιθέτως, η χώρα του πλήττεται από τον πληθωρισμό του 80% και το αδύναμο νόμισμα, δύο εξελίξεις που είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των πολιτικών του Ερντογάν. Σε όρους δολαρίου, μάλιστα, το ΑΕΠ έχει στην πραγματικότητα μειωθεί: από 957 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 815 δισ. δολάρια το 2021.
Η οικονομία, καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά και τη θεσμική ακεραιότητα, μπορεί να φέρουν την καταστροφή του Ερντογάν, εκτιμά το περιοδικό. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τον Ιούνιο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν πρόκειται χάσει από οποιονδήποτε από τους πιθανούς υποψηφίους. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και ο εταίρος του στον συνασπισμό, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, οδηγούνται στη συντριβή από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης. Ο πολιτικός επικήδειος του προέδρου έχει γραφτεί ξανά στο παρελθόν, όμως ακόμα και οι σύμμαχοί του παραδέχονται ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες.
Πολλοί Τούρκοι ανησυχούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να καταφύγει σε ακραία μέτρα για να αποφύγει την ήττα. Είναι πιθανό να προσπαθήσει να ξοδέψει χρήματα. Την ώρα που η Τουρκία λιμοκτονεί και το νόμισμά της κατακρημνίζεται, φλερτάρει με νέες επενδύσεις από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει ήδη αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαγραφής χρεών και αύξησε δραματικά τον κατώτατο μισθό. Όμως, ο Economist τονίζε ότι περισσότερες δαπάνες τόνωσης θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τον επίσημο πληθωρισμό σε τριψήφιο ποσοστό.
Το περιοδικό αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τόνισε ότι ο Ερντογάν ίσως προσπαθήσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης, είτε με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα.
Με τις ελληνικές Εκλογές επίσης να πλησιάζουν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, επισημαίνει το περιοδικό. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να μη σώσει τον Ερντογάν και προσθέτει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα η εποχή Ερντογάν να τελειώσει.
«Μην υποτιμάτε όμως το πού μπορεί να φτάσει για να το αποτρέψει αυτό» προειδοποιεί ο Economist.
Αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το δημοσίευμα
Το δημοσίευμα πυροδότησε συζητήσεις στην Τουρκία, με το CNN TURK να αναρωτιέται ποιες είναι οι προθέσεις του Economist, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. «Ο Economist τι στόχο έχει; Κάνει πρόβλεψη ή στήνει γεγονότα;» ανέφερε.
Η παρουσιάστρια του καναλιού Γκιοκσού, Ονγκορέν Οζγκιούρ, είπε: «Μεταξύ των δυο χωρών ξέρουμε πως υπάρχει ένταση, όπως και μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως εδώ υπάρχει μια πρόταση που λέει πως η Τουρκία ίσως κάνει κάποια επέμβαση. Όταν διαβάζω αυτόν τον όρο για επέμβαση έρχονται στο νου μου διάφορα σενάρια, όπως τα Ίμια ή κάτι άλλο».
«Μα ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ήδη πως ‘μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ’. Τι άλλο να πει; ‘Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ μια νύχτα’, το είπαμε αυτό» απάντησε ο στρατηγικός αναλυτής Αμπνουλάχ Τσιφτσί.
«Δηλαδή, μου λέτε τι άλλο να περιμένουμε, έτσι δεν είναι;» ρώτησε η δημοσιογράφος.
«Aν προκύψει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο, το ζήτημα είναι τι αντίκτυπο θα έχει στην Κύπρο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται μήπως θα έχει αντίκτυπο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Για τον λόγο αυτό εγώ θεωρώ πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε την πρόβλεψη του», σχολίασε ο αναλυτής σύμφωνα με τον ανταποκριτή.