Οι Ισραηλινοί μετά την εξουδετέρωση του "εγκεφάλου" της τρομοκρατικής επίθεσης στη Χαν Γιουνίς πριν από ένα χρόνο, Γιαχία Σινουάρ, αλλά και την επίθεση που έγινε το Σάββατο κατά του σπιτιού του Νετανιάχου με drone, βρίσκονται σε μια κατάσταση... δημιουργικής ασάφειας!

Τα ισχυρά πλήγματα κατά του πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, ίσως αποτελούν την αντίστροφη μέτρηση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει απαιτήσει και ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συνεχιστεί η ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ. 

Σε δύο εβδομάδες έχουμε τις προεδρικές εκλογές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι Αμερικανοί θα ήθελαν το πολύ έως τις 15 Νοεμβρίου να έχει τελειώσει η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας και να προωθηθεί ένα κοινό σχέδιο της Δύσης για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Από κει και πέρα, η επίθεση κατά της οικίας τους Νετανιάχου, όπου προκλήθηκαν αρκετές ζημιές, δεν μπορεί να μείνει... αναπάντητη. Χιλιάδες κάτοικοι σε πόλεις και χωριά του Λιβάνου έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς θα αρχίσει η ανατίναξη τούνελ και άλλων στρατηγικών σημείων της Χεσμπολάχ. Όπως... τσιμεντώνουν τα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, το ίδιο θα γίνει και στη Βηρυτό με τη Χεσμπολάχ, η οποία συνεχίζει να αντιστέκεται έχοντας τη στήριξη του Ιράν.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους Ιρανούς με... εκπλήξεις, αλλά και οι Ιρανοί δεν πρόκειται να καθίσουν με τα χέρια... σταυρωμένα. Το σκληρό πόκερ ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τελ Αβίβ και Τεχεράνης, είναι μια παρτίδα, που δεν ξέρουμε ποιον θα αναδείξει ως... νικητή! Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Μέσα Ανατολή διεξάγεται ένας... παγκόσμιος πόλεμος Από τη μία είναι το Ισραήλ και η Δύση, με... κρυφούς υποστηρικτές την Ινδία και τις αραβικές χώρες που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουν πάρει αποστάσεις από τις επιχειρήσεις της Χαμάς και της Χεσμπολάχ. Από την άλλη, έχουμε το Ιράν, που αποτελεί τον... μπροστινό της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας. Εμμέσως πλην σαφώς σε αυτόν τον πόλεμο, όπου ο ισχυρός είναι το Ισραήλ, "συμμετέχει" έμμεσα σχεδόν όλος ο πλανήτης!

Η πλήρης επικράτηση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή με ένα Ιράν που αναγκαστικά θα είναι... μαζεμένο, δύναται να αποτελέσει νίκη της Δύσης, καθώς οι φανατικοί ισλαμιστές δεν έχουν κρύψει την... αδυναμία τους να προκαλέσουν ζημιά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Εφόσον επιβληθεί το Ισραήλ στην περιοχή, τότε ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της περιοχής που οδηγεί από και προς τη Διώρυγα του Σουέζ. 

Η εξουδετέρωση των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη αποτελεί σημείο-κλειδί για το μέλλον, καθώς θα δημιουργήσει ένα συνεκτικό μπλοκ χωρών με κοινά συμφέροντα, το οποίο θα ξεκινά από την Ινδία, θα συνεχίζεται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα επεκτείνεται στην ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ και Κύπρου και στη συνέχεια θα περνάει μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και μέσω... Ατλαντικού στις ΗΠΑ!

Αυτό το ισχυρό μπλοκ χωρών με μεγέθη τεραστίων διαστάσεων στην οικονομία και την ενέργεια, θέλει να πολεμήσει ο "χασάπης" Πούτιν, μέσω του Ιράν και έχοντας ως υποστηρικτές την Κίνα και την Τουρκία. Στον "Άξονα του Κακού" συμπεριλαμβάνεται και η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει ήδη στείλει στρατιώτες στη Ρωσία για να πολεμήσουν τους Ουκρανούς. Το Ισραήλ αποτελεί τη χώρα-κλειδί για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Η ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους. 

Το ίδιο ισχύει και για τους Άραβες, οι οποίοι θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Τώρα πουλάνε πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, αύριο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διείσδυση του υδρογόνου.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή αποτελεί το "προκεχωρημένο φυλάκιο" του δυτικού κόσμου, αλλά και των Αράβων που βρίσκονται απέναντι στον "Άξονα του Κακού". Η επικράτηση του Νετανιάχου είναι ένα τεράστιο στοίχημα για τον δυτικό κόσμο, καθώς θα οδηγήσει σε περιορισμό της ζώνης επιρροής των Ρώσων, αλλά και των Κινέζων.

Η Ινδία, η οποία αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, οι Άραβες, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα συγκροτήσουν έναν γεωπολιτικό χώρο, στο οποίο κατοικούν περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Στον αντίποδα, υπάρχουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Τούρκοι με 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δύο... κόσμοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εμμέσως... εμπλεκόμενοι σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Γιατί ισχυροποιείται ο ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο και γιατί η χώρα έχει την τύχη με το μέρος της

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πλέον στρατηγική θέση στους δρόμους της ενέργειας και του εμπορίου. Εάν και εφόσον αποκατασταθεί η ηρεμία στη Μέση Ανατολή με την επικράτηση του Ισραήλ, τότε το ελληνικό success story θα αποκτήσει πολλαπλασιαστική ισχύ αλλά και... λάμψη. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι κόμβος στον οποίο επί της ουσίας συναντάται η Ινδία και ο αραβικός κόσμος με την Ευρώπη. Στην... εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η Αίγυπτος, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει χωρίς περιστροφές δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη σχετίζεται με το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται ενεργά στο πλευρό της Δύσης σε σχέση με τη στήριξη προς την Ουκρανία, ενώ θα είναι και μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών στην ανοικοδόμηση της χώρας, όταν κάποια στιγμή τελειώσει ο πόλεμος. Η δεύτερη σχετίζεται με την ξεκάθαρη υποστήριξη προς το Ισραήλ, με τον... αστερίσκο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναντηθεί με αξιωματούχους των Παλαιστινίων, για να βάλει και αυτός το δικό του... λιθαράκι στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι μόνοι που ασχολούνται με τη Χαμάς είναι όλοι οι άλλοι που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Χεσμπολάχ.

Η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά είναι απέναντι σε αυτούς που η διεθνής κοινότητα χαρακτηρίζει ως "τρομοκράτες". Σε αντίθεση φυσικά με τα εγχώρια "καρκινώματα" που είναι κατά των συμφερόντων της χώρας. Άλλωστε, το έχουν αποδείξει κατά το παρελθόν, όταν ήθελαν να μας στείλουν στο "ανατολικό μπλοκ". Βλέπουμε και σήμερα, τα κόμματα και... αποκόμματα της αντιπολίτευσης με μια ρητορική που ταιριάζει σε... ανισόρροπους!

Προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη και τεχνοκράτες. Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι το έργο του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου τοποθετεί την Ελλάδα σε ηγετική θέση, καθώς αποτελεί θεμελιώδες έργο για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία. Τόνισε δε, ότι υπάρχει ένα συνεπές μήνυμα σε όλους τους τομείς όσον αφορά την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, καθώς η χώρα μας θα αποτελέσει βασικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι οι ΗΠΑ προωθούν ένα όραμα, το οποίο είναι κοινό με το αντίστοιχο όραμα που προωθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό κανονικές συνθήκες και σε έναν... κανονικό λαό, όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να δημιουργούν αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, αισιοδοξία και ικανοποίηση. Όμως δεν βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο. Σκεφτείτε πώς σκέφτονται αυτοί που βρίσκονται στις ηγεσίες των κομμάτων, πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που "χτίζει" ο Μητσοτάκης για το μέλλον δεν είναι εύκολα κατανοητό από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. 

Άλλωστε, ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας αποτελεί... απαρέμφατα και... ανώμαλα ρήματα για τους περισσότερους. Πού να σπάει ο άλλος το κεφάλι του, αν η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα-κλειδί στον ενεργειακό τομέα και όχι μόνο. 

Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη "προίκα" για το μέλλον, στο μέτωπο των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και του επιπέδου ευημερίας. Για καλή μας τύχη, δεν μας κυβερνά κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σ΄ αυτήν τη συγκυρία. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για να πούμε ότι είχαμε... άγιο!