Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Η υπονόμευση της κυβέρνησης και το κόστος για την οικονομία σε περίπτωση εκλογών

Η υπονόμευση της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη αποτελεί... μονόδρομο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, αδιαφορούν για το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας νιώθει ασφάλεια με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα παράγει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του Μητσοτάκη, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν, καθώς οι εταίροι μας και οι αγορές τους θεωρούν κόμματα της οπισθοδρόμησης, σε σχέση με αυτά που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Με διάφορες υπεκφυγές, δεν παίρνουν ξεκάθαρη και αποφασιστική θέση απέναντι στα εγκλήματα του Πούτιν κατά των Ουκρανών, παραβλέπουν ή υπονομεύουν την εντυπωσιακή στρατιωτική ισχύ της χώρας και δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική, καθώς ακόμη και αν γίνονταν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε πρώτη αλλά μάλλον όχι αυτοδύναμη, αλλά και οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Έστω ότι μαζί με τις Ευρωεκλογές διενεργούνταν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα θα ήταν και πάλι ξεκάθαρο. Η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα και για να υπάρξει αντίπαλο κυβερνητικό δέος θα έπρεπε να συνασπιστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας ή ακόμη και η Ελληνική Λύση, ώστε να συγκροτήσουν κυβέρνηση! Βέβαια, μιλάμε για ανέκδοτο, καθώς όσο... αντι-μητσοτακικοί και να είναι, όλοι αυτοί μαζί δεν μπορούν να κάνουν... χωριό! Και φυσικά, με όλους αυτούς, θα γελάνε και θα... κλαίνε οι αγορές!

Όμως, το ζητούμενο δεν είναι τι θέλουν ή εύχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που είχαμε εκπλήρωση του στόχου τους, δηλαδή... ακυβερνησία!

Σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και επενδυτικών οίκων επισημαίνεται μονότονα ότι η Ελλάδα αποτελεί οικονομικό success story, το οποίο στηρίχθηκε στην πολιτική σταθερότητα, στην αξιοπιστία και το κύρος του Μητσοτάκη, στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην επίτευξη συγκεκριμένων και κρίσιμων στόχων, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τι θα συμβεί στη χώρα, κάνοντας ένα σενάριο προσομοίωσης, χωρίς τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την εικόνα που έχουν δεν πρόκειται να πιάσουν ούτε 100 βουλευτές, οπότε, θα χρειαστούν άλλα 3 κόμματα για να... γκρεμίσουν τον Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία! Αν νομίζουν ότι είναι ικανοί να το πράξουν, τότε απλά είναι αφελείς. Θεωρούν ότι λόγω των Ευρωεκλογών και με μονοδιάστατη θεματική ενότητα τα Τέμπη, ότι ο κόσμος θα τους ψηφίσει!

Το πιθανότερο είναι να τους σιχαθεί, όπως ακριβώς σιχάθηκε πέρυσι και τον Τσίπρα, όταν στις πρώτες εκλογές έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και σε αυτές του Ιουνίου κάτω από το 18%. Οπότε και εδώ υπάρχει ένα αδιέξοδο.

Όμως, το αδιέξοδο που θέλουν να προκαλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ειδικά στην οικονομία, τα επιτόκια των ομολόγων θα ανέβαιναν εντυπωσιακά, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης αντί για την πορεία προς τη βαθμίδα Α, θα αμφισβητούσαν ακόμη και την επενδυτική βαθμίδα που έχουμε λάβει, οι επιχειρηματικοί και επενδυτικοί όμιλοι θα έβαζαν στον "πάγο" τα σχέδια τους για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο θα υποχωρούσε ραγδαία, η κτηματαγορά θα έμπαινε σε λήθαργο και πτώση τιμών και μέχρι να συνεννοηθούν όλοι αυτοί οι... αντι-μητσοτακικοί, θα ξαναβλέπαμε τη χώρα μας να διολισθαίνει σε ολοένα και πιο χαμηλότερη βάση, με ό,τι θα μπορούσε να συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή που λέει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, οπότε, θα μπορούσαν να διασκεδάσουν τη δική τους ανυπαρξία, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία χαμηλότερα και αξιοποιώντας μια τέτοια εξέλιξη, ως σημαία για να φανεί ότι το εκλογικό σώμα δεν τη θέλει. Ωστόσο, αν δεν τη θέλει στην κυβέρνηση το 55%-60% του εκλογικού σώματος, τότε δεν θέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το 75%-80%. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα πρόβλημα για τα συγκεκριμένα κόμματα, τα οποία δεν βλέπουν τι(ς) πταίει...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει ψηλά την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο ακρίβεια και εισοδήματα

Το ισχυρό "χαρτί" της οικονομίας έχει αποφασίσει να παίξει ακόμη πιο δυνατά ο πρωθυπουργός, κλείνοντας ολοένα και περισσότερο τα "παράθυρα" για την άσκηση αντιπολίτευσης από τον βα...

Φόρτωση άρθρων...