«Το  τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αποτέλεσε μία τομή στον πολιτικό χρόνο και στην αντίληψη του κόσμου, αφού σόκαρε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες διαπίστωσαν με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» ήταν μία χάρτινη «κατασκευή» που δεν μπόρεσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τη Νίνα Κασιμάτη.

Παράλληλα, συνέχισε, το επιτελικό κράτος της ΝΔ «πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα της οικονομίας, αλλά εάν εξετάσουμε προσεκτικά τους δείκτες που αφορούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα διαπιστώσουμε ότι η αλήθεια είναι διαφορετική.

Και αυτό γιατί:

  • Το ιδιωτικό χρέος μεγαλώνει μήνα με τον μήνα.
  • 9.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν το 2022 επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και 50.000 θα προσδιοριστούν μέσα στο 2023.
  • Παρά  την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι θα στηρίξει τους συνεπείς δανειολήπτες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, μόλις 900 δανειολήπτες έχουν εγκριθεί για επιδότηση της δόσης δανείου τους από τους συνολικά 400.000.
  • Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνεται επί 20 συνεχείς μήνες, με την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ να πλήττει καθημερινά τα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες.
  • Το 95% των επιχειρήσεων βλέπουν κλειστή την πόρτα των τραπεζών, όταν ζητούν χρηματοδότηση
  • Η χώρα το 2022 κατέγραψε ρεκόρ 20,1 δις ευρώ στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας οδήγησε στα μνημόνια».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηλείας, το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών «αντιπαρατίθεται με πραγματικά στοιχεία και επιχειρήματα, καταθέτοντας παράλληλα τις δικές του προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση απορρίπτει. Προτείναμε π.χ. ρύθμιση χρεών για δημόσιο και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις με «κούρεμα» 30% για τους συνεπείς οφειλέτες, επαναφορά του «νόμου Κατσέλη» για τους αδύναμους δανειολήπτες, δικαίωμα αγοράς του δανείου πριν καταλήξει σε fund κ.α. Η κυβέρνηση όταν κάτι δεν πάει καλά σε οποιαδήποτε μέτωπο της οικονομίας ή της πολιτικής, βαφτίζει το πρόβλημα  «εισαγόμενο». Σίγουρα, ωστόσο, δεν είναι «εισαγόμενο» το γεγονός ότι τα απορρυπαντικά π.χ. στην Ελλάδα είναι 300% ακριβότερα από ό,τι στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σίγουρα δεν είναι απότοκο κάποιας «εισαγόμενης» κρίσης ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα – στα οποία έχουμε αυτάρκεια – παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, συμπεριφέρεται σαν απλός παρατηρητής της κατάστασης, αφού στα ζητήματα   της ακρίβειας, της οικονομίας και του ιδιωτικού χρέους  έχει πετάξει «λευκή πετσέτα»».

Για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές για ακόμη μία φορά ότι το κίνημα αποτελεί μία παράταξη ευθύνης. «Εμείς ζητούμε σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και όχι διπλές και τριπλές εκλογές που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, παρά μόνο τις αλαζονικές προθέσεις των νυν κυβερνώντων για αυτοδυναμία, η οποία, πλέον, δεν υφίσταται. Κυβέρνηση συνεργασίας που θα πρέπει να σχηματιστεί με βάση προγραμματικές συγκλίσεις, με βάση θέσεις και προτάσεις και μετά θα συζητηθεί το ποια πρόσωπα θα κληθούν να τις υπηρετήσουν».

Και κατέληξε: «Ο ελληνικός λαός δεν καλείται μόνο να επιλέξει πρόσωπα στις εκλογές.  Καλείται, κυρίως, να επιλέξει πολιτικές και παρατάξεις που θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Εξάλλου, τα πρόσωπα τόσο του νυν, όσο και του τέως πρωθυπουργού ο ελληνικός λαός τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά και  θα τα αποτιμήσει κατάλληλα στις προσεχείς εκλογές».