Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2025, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την καταληκτική ημερομηνία του πρωθυπουργού και το κλείσιμο της... σεμνής, όσο και... ανούσιας "τελετής"!

Πραγματικά, είναι άξιες προσοχής και χρήζουν... ψυχιατρικής ανάλυσης, οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Όλοι δείχνουν να έχουν πάρει "copy-paste" τις ανακοινώσεις πολύ παλαιότερων ετών και να μιλάνε για "φορολογική αφαίμαξη", λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων (!) "καταστροφή" και διάφορες τέτοιες... μπαρούφες.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι όλα τέλεια. Όμως, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στον... διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά αναμένουμε την τοποθέτηση του Μητσοτάκη την Κυριακή το βράδυ.

Η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος μηδενίζει το έλλειμμα, έχει 12 αυξήσεις εισοδημάτων και 12 μειώσεις φόρων. Καταφέρνει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα, την υγεία και την παιδεία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούν να συνυπάρχουν η δημοσιονομική πειθαρχία, η μείωση του χρέους, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και δαπανών, η θωράκιση της κοινωνίας και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Σίγουρα, ο κόσμος βλέπει το ζήτημα της ακρίβειας ως μείζον κάτι που είναι αυτονόητο και δικαιολογημένο. Ωστόσο, μιλάμε για ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Ελλείψει άλλων επιχειρημάτων, τα κόμματα θα εστιάσουν εκεί, παραβλέποντας όλα όσα έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και είναι αντικείμενο αναφοράς, από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Αυτοί γνωρίζουν από αγορές και οικονομικά, ενώ οι δικοί μας είναι για τα... πανηγύρια!

Στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή έως την Κυριακή, το τι θα πει ο Μητσοτάκης, πάνω-κάτω όλοι το αντιλαμβάνονται. Και έχει πάρα πολλά να πει και να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον βασικό του αντίπαλο, Νίκο Ανδρουλάκη. Να τα πούμε κωδικοποιημένα, μπας και καταλάβουν κάτι όλοι αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, πόσο έχει βελτιωθεί η εικόνα της χώρας και τι λένε στο διεθνές περιβάλλον για το άλλοτε "κακό παιδί" των μνημονίων.

Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των 8 χωρών που πήραν άριστα για τον προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένος μετά από 50 και πλέον χρόνια! Η χώρα συνεχίζει την πολιτική μείωσης του δημοσίου χρέους και είναι θέμα ωρών να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων που είχε λάβει πριν τα πακέτα διάσωσης.

Επιπλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν βλέπουν τις αυξήσεις στους μισθούς, την πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, μετά από 14 χρόνια, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δεν βλέπουν τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά ούτε και το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα στέκεται στα πόδια του. Δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, από πού ξεκίνησε η Ελλάδα και πού βρίσκεται σήμερα. Δεν βλέπουν το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Γαλλίας που κινείται κάτω από το 3% και μάλιστα δανειζόμαστε φθηνότερα από αυτούς! Πληρώνουν τις... ανοησίες τους στην κάλπη και έχουν πολιτική αστάθεια.

Εξάλλου, το εγχώριο πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης, δεν βλέπει ότι η Γερμανία δεν έχει στείλει καν προσχέδια για τις οικονομικές καταστάσεις τους κράτους, δεν βλέπουν τις επενδύσεις που έρχονται και τα έργα υποδομής που υλοποιούνται. Είναι και πολλά άλλα που δεν βλέπουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι θα τους τα... υπενθυμίσει ο Μητσοτάκης την Κυριακή, μαζί με κάποια μέτρα που θα ανακοινώσει, με κυριότερο αυτό της μείωσης των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών. Το μεγάλο ζήτημα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι ότι χρησιμοποιούν την "ξύλινη" γλώσσα του παρελθόντος και δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί από τις σοσιαλιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, που οδήγησαν στην υπερ-φορολόγηση και την υπερχρέωση.

Χθες, ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην τρίτη θέση παγκοσμίως, μαζί με τη Δανία με βάση την πορεία της ανάπτυξης. Σύμφωνα με το περιοδικό, η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, οι άλλοτε εμβληματικές χώρες των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψη τους. Επίσης, οι Βορειοευρωπαίοι απογοητεύουν δημοσιονομικά, όταν κάποτε κουνούσαν το δάκτυλο στην Ελλάδα. Όλα αυτά, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να τα... χωνέψουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, οπότε δεν τους μένει τίποτα άλλο, παρά να επιδοθούν στο... προσφιλές "σπορ" τους, δηλαδή τον λαϊκισμό!