Ήταν στις 6 Μαΐου του 2012 όταν ξεκινούσε η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και η ανακατανομή δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά τις εκλογές που είχαν διεξαχθεί την ημέρα εκείνη.
Και ήταν στις 6 Μαΐου του 2023, δηλαδή πριν 21 ημέρες, όταν το «Αγκίστρι» αποκάλυψε στους αναγνώστες του προκαταβολικώς όσα... έγιναν την περασμένη Κυριακή, σε αναλυτικό ρεπορτάζ υπό τον εύγλωττο –και προφητικό, όπως αποδείχθηκε- τίτλο «Το 2012 και η «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ» στοιχειώνει την Κουμουνδούρου».
Βεβαίως, η στήλη δεν διαθέτει ικανότητες προφήτη, ούτε κάποιο... κληρονομικό χάρισμα. Απλώς, έπειτα από αναλυτικό ρεπορτάζ και εξαντλητικές συζητήσεις με ΣΥΡΙΖΑίους «μπαρουτοκαπνισμένους» που διαθέτουν αναλυτικές ικανότητες και στρατηγικό τρόπο σκέψης, είχε προκύψει το κάτωθεν ρεπορτάζ ως ένας από τους κεντρικούς προβληματισμούς που αναπτύσσονταν στην Κουμουνδούρου.
Η στήλη έκανε λόγο για τον «κρυφό εφιάλτη» που συζητείται στην Κουμουνδούρου: «Ως γνωστόν, όλοι συμφωνούν ότι αυτές οι εκλογές έχουν τρία χαρακτηριστικά: οι πολίτες διακατέχονται από οργή, αντιμετωπίζουν με απογοήτευση το μέλλον και η κίνηση του εκλογικού σώματος είναι ως τώρα «βουβή». Όλως τυχαίως, αυτά τα τρία χαρακτηριστικά επικρατούσαν απολύτως και το 2012, όταν η ελληνική κοινωνία παλινωδούσε μεταξύ συλλογικής απελπισίας-παραίτησης και ανάγκης να τα αλλάξει όλα και να φέρει τα πάνω κάτω», γράφαμε πριν 21 ημέρες και συνεχίζαμε: «Τα «μαντάτα» των δημοσκοπήσεων, αλλά και όσα εκμυστηρεύονται στον Αλέξη Τσίπρα όσοι αναλυτές και δημοσκόποι τον βλέπουν, συντείνουν προς την ίδια κατεύθυνση: τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την στάθμιση της αδιευκρίνιστης ψήφου και τις αναγωγές, είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ το ΠΑΣΟΚ, στα ίδια ανεπεξέργαστα νούμερα ξεπερνάει το 10 και εμφανίζει μία δυναμική που, με τις αναγωγές μπορεί να φτάσει το 12-13%. Με άλλα λόγια, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις που εντόπιζαν οι δημοσκόποι και το 2012, όταν τότε το κυβερνών ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν πέριξ του 20% σε ορισμένα «κύματα» μετρήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι σπασμωδικά «ξεπετάγματα» που έφταναν και το 13%. Οι δημοσκόποι και τότε, μέχρι εκεί μπορούσαν να φτάσουν με τα συμβατικά εργαλεία τους. Τα υπόλοιπα, τα ανέλαβαν οι εκλογείς και οι κάλπες».
Όλα τα παραπάνω τα γράφαμε 15 ημέρες πριν τις εκλογές και πλέον αποδεικνύεται ότι αποτελούσαν... «φωτογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος. Το «Αγκίστρι», μάλιστα, τότε, κατέληγε ως εξής: «οι φόβοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί εκεί που ήταν, με μία πολυδιάσπαση του κεντρώου χώρου και με τη δημιουργία ενός πολιτικού σκηνικού του «ενάμισι κόμματος», έχουν ενισχύσει και μία ακόμη απόφαση που έχει (σχεδόν) πάρει ο Αλέξης Τσίπρας: αν τού κάνουν οι πολίτες τη χάρη να διατηρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση σε 15 ημέρες, να μην κάνει τίποτα για να εμποδίσει την διεξαγωγή δεύτερων εκλογών, ώστε να συμπιεστούν όλα τα μικρότερα κόμματα (με κύριο στόχο, ασφαλώς, το ΠΑΣΟΚ...) και να ενισχυθούν τα ποσοστά της σημερινής... καρικατούρας του δικομματισμού».
Βεβαίως, αυτό το τελευταίο ήταν το μόνο σημείο στο οποίο έπεσε έξω η στήλη και κάνει την αυτοκριτική της: το «Αγκίστρι» πέτυχε μέχρι και την δημιουργία ενός πολιτικού σκηνικού του «ενάμισι κόμματος», αλλά το τελευταίο που θέλει αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι... δεύτερες εκλογές. Κι αυτό διότι παίζει όχι μόνο το κεφάλι του, αλλά και την επιβίωση του κόμματός του, αφού πλέον, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απολέσει κάθε προοπτική εξουσίας, δεν υφίσταται κανένας λόγος και κανένα εργαλείο για να «συμπιέσει» το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στα μάτια των πολιτών εξίσου «κυβερνήσιμος» όσο το ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, συμβαίνει το αντίθετο: στην Κουμουνδούρου βλέπουν εφιάλτες πως αν χαθεί το «2» από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ ανέβει λίγο, το παιχνίδι θα έχει ανοίξει και η πορεία της Αριστεράς προς την πολιτική παρακμή θα έχει αναποδράστως ξεκινήσει: αν, φερ’ ειπείν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα 17% και το ΠΑΣΟΚ ένα 13%, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει. Πολλώ δε μάλλον αν τα ποσοστά είναι ανάποδα και η Χαριλάου Τρικούπη καταφέρει να υπερκεράσει την Κουμουνδούρου.
Όλα τούτα, λοιπόν, ήταν γνωστά στην Κουμουνδούρου –δεν μπορεί να τα ήξερε το «Αγκίστρι» και να μην τα γνώριζε η ηγετική ομάδα του κόμματος. Κατά συνέπεια, η στήλη ξαναρώτησε τις πηγές της αν όντως είχαν ενημερώσει σχετικώς τον Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση ήταν θετική. Μόνο που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει ένα μοιραίο λάθος: σε μία συγκεκριμένη σύσκεψη που είχαν τεθεί υπόψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τα αστάθμιστα δημοσκοπικά δεδομένα τα οποία προϊδέαζαν για όλα τα ενδεχόμενα –ακόμη και για την στρατηγική πανωλεθρία που εν τέλει επισυνέβη- η φράση που κυρίαρχησε στην αίθουσα ήταν «τί μαλ... είναι αυτές». Οι δημοσκόποι, βλέπετε, ήταν όλοι τους «πουλημένοι». Και μετά ήρθε η 20άρα.
Με πληροφορίες από το «Καρφί»