Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος ολογάρχης δηλητηριάστηκε είτε με χλωροπικρίνη, μια τοξική ουσία που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως χημικό όπλο, είτε με χαμηλή δόση από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Χρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για το σοκαριστικό περιστατικό, σύμφωνα με την Daily Mail. Σύμφωνα με τον Γκρόζεβ, μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι η ουσία που είναι πιο πιθανό να προκάλεσε τα συμπτώματα δηλητηρίασης του Ρώσου ολιγάρχη είναι η χλωροπικρίνη, ένα χημικό όπλο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και άλλοι διαπραγματευτές για την ειρήνη εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και η προσωρινή απώλεια όρασης, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Κίεβο στις Αρχές Μαρτίου.
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Κωνσταντινούπολη αφού ταξίδεψε στην Τουρκία μετά από τις συνομιλίες στην Ουκρανία. Μία από τις θεωρίες που ακούστηκαν ήταν πως πίσω από τη «δηλητηρίαση» κρύβονταν άτομα από το στενό περιβάλλον του Πούτιν που ήθελαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και να παρατείνουν τον πόλεμο.
Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στα ρώσικα στο κανάλι του YouTube Popular Politics, ο Γκρόζεβ είπε ότι η ουσία χλωροπικρίνη έδειχνε η πιο πιθανή εξήγηση για τους ειδικούς που επικοινώνησαν με τα θύματα, μελέτησαν τις φωτογραφίες τους και διεξήγαγαν δικές τους έρευνες. «Όλοι τους είπαν ότι δεν επρόκειτο για σύμπτωση, ότι δεν ήταν τροφική δηλητηρίαση ούτε αλλεργία. Υπέδειξαν αυτήν την ουσία [τη χλωροπικρίνη] και άλλους παράγοντες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως χημικά όπλα», ανέφερε ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλοι τους τόνισαν ότι ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί ποιος παράγοντας χρησιμοποιήθηκε θα ήταν να οδηγηθούν αυτά τα άτομα σε εργαστήριο με κατάλληλο εξοπλισμό, ή να σταλεί εκεί το αίμα τους. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, δεν έγινε.
«Για μία από αυτές τις ουσίες συμφώνησαν όλοι, ενώ για άλλες υπήρξαν διαφωνίες» είπε ο Βούλγαρος δημοσιογράφος. «Ποια ήταν αυτή η ουσία;» τον ρωτούν. «Η χλωροπικρίνη», απαντά εκείνος. «Αυτός είναι ο παράγοντας που δίνει σχεδόν όλα τα συμπτώματα που ανιχνεύθηκαν».
«Το μόνο αδύναμο σημείο αυτής της υπόθεσης ήταν πως η χλωροπικρίνη συνήθως εκπέμπει αρκετά ισχυρή μυρωδιά, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα χορηγείται χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ωστόσο ένας από τους ειδικούς είπε ότι έχουν αναπτυχθεί και άοσμες "εκδόσεις" της ουσίας. Μια άλλη ουσία που υπέδειξε ένας ειδικός με βαθιά γνώση του αντικειμένου είναι το Νόβιτσοκ, που σε μικρή δόση θα μπορούσε να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ δηλητηριάστηκε ο πρώην διπλός πράκτορας της GRU, Σεργκέι Σκριπάλ, στο σπίτι του στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, ενώ η ίδια ουσία έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον του εχθρού του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, στη Σιβηρία. Ο Ρώσος ακτιβιστής υποβλήθηκε σε σωτήρια θεραπεία στη Γερμανία και μετά την ανάρρωσή του επέστρεψε στη Ρωσία, όπου φυλακίστηκε.
Όπως εξήγησε ο Γκρόζεβ, δεν στάθηκε εφικτό ο Αμπράμοβιτς και τα άλλα θύματα να υποβληθούν σε διεξοδικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την αιτία της δηλητηρίασης. «Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούσαν και καθώς η ομάδα είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, και ταξίδευε συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο, ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ο χρόνος να πάνε σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα κατάλληλα εργαστήρια. Όταν τελικά βρέθηκε ο χρόνος, οι διαδικασίες του μεταβολισμού είχαν ήδη καταστήσει αδύνατη την ανίχνευση του παράγοντα. Δυστυχώς θα παραμείνει ένα μεγάλο μυστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αρρώστησαν αυτοί οι άνθρωποι επηρεάσαν την έκβαση της υπόθεσης, αφού υπό άλλες συνθήκες θα γινόταν σωστή διερεύνηση, όμως σε αυτήν την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι έδωσαν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και όχι στην προστασία της υγείας τους.
Ο Γκρόζεφ, ο οποίος συνδέεται με το βρετανικό ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat και ανεξάρτητες ρωσικές πλατφόρμες ενημέρωσης - είπε ότι εκλήθη να εξετάσει την υπόθεση στις 3 Μαρτίου εξαιτίας της εμπειρίας που έχει με άλλες υποθέσεις δηλητηρίασης. Ο ίδιος κατόπιν επικοινώνησε με ειδικούς, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, για λόγους ασφάλειας.
Όσο για τους λόγους που ο ίδιος εκτιμά ότι η Ουκρανία κράτησε αποστάσεις από τη θεωρία της δηλητηρίασης είναι επειδή δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις.
«Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί έκαναν αυτήν την παράλογη και προσβλητική δήλωση ότι δεν ήταν δηλητηρίαση και ευθύνονταν περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό θυμίζει τις εξηγήσεις του Κρεμλίνου ότι ο Ναβάλνι είχε προβλήματα με τη γλυκόζη».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις