Δευτέρα
06 Ιανουαρίου 2025

Aποκλείστηκε η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο!

Πλανήτης

H εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας δεν θα δώσει το «παρών» σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού η παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, δεν προχώρησε σε άρση της τιμωρίας αποκλεισμού.

Η αιτία που η IAAF δεν έκανε σε άρση της τιμωρίας, που επέβαλλε στην εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας στις 14 Νοεμβρίου, ήταν τα απανωτά θετικά δείγματα σε ελέγχους ντόπινγκ.

Αφορμή δε, στάθηκε η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), η οποία έκανε λόγο για συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα και πραγματοποιήθηκε μετά από δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WDR, με τίτλο «Ο μυστικός φάκελος ντόπινγκ: Πως η Ρωσία παράγει νικητές», το οποίο δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2014.

Στις 8 Ιουνίου ακολούθησε το δεύτερο μέρος με τίτλο: «Μυστικά του ντόπινγκ: Αναμέτρηση για τη Ρωσία», το οποίο περιελάμβανε στιγμιότυπα και μαρτυρίες, που αποδείκνυαν ότι ο αρχιπροπονητής δρόμων και βάδην, Βίκτορι Τσέγκιν, εξακολουθούσε να εμπλέκεται προπονώντας αθλητές.

Σε πρώτη φάση ο αποκλεισμός ήταν προσωρινός, με την προϋπόθεση ότι οι Ρώσοι θα έκαναν κινήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος στης χώρας και η ακεραιότητα των αθλητών της. Αυτό πρακτικά σήμαινε να εναρμονιστούν με τον κώδικα αντιντόπινγκ της IAAF.

H εξοντωτική ποινή αφορούσε 4.027 Ρώσους αθλητές του στίβου, οι οποίοι τους τελευταίους επτά μήνες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις.

Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν τις συνέπειες του μη εναρμονισμού, σφυρίζοντας αδιάφορα, την ώρα που είχαν αρκετό χρόνο για να λάβουν μέτρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βιτάλι Μούτκο, Υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018, ο οποίος επέμενε: «Το πρόβλημα ντόπινγκ στη Ρωσία δεν είναι χειρότερο απ' ότι σε άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουμε είναι πάντα κακό».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έκανε προσωπικά παρέμβαση προκειμένου να γίνει άρση της τιμωρίας, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.

Η μοναδική περίπτωση να επιτραπεί σε «καθαρούς» αθλητές του στίβου, των οποίων το όνομα ουδέποτε ενεπλάκη με ντόπινγκ είναι με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συγκαλεί εκτάκτως ολομέλεια για τις 21 Ιουνίου.

Η απόφαση είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε άρθρο της στους New York Times, η Ρωσίδα επικοντίστρια, Γελένα Ισινμπάγεβα τονίζει: «Καταλαβαίνω ότι η IAAF πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη του ντόπινγκ, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο να απαγορεύσουν σε εμένα και στους άλλους «καθαρούς» αθλητές να αγωνιστούν»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 6 Ιανουαρίου

Γεγονότα 1828: Άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη στην πρωτεύουσα της ακόμα επαναστατημένης Ελλάδας, το Ναύπλιο 1907: Η Μαρία Μοντεσόρι ανοίγει το πρώτο πρωτοποριακό «...

Η Χαμάς «αποδέχεται» τη λίστα ανταλλαγής ομήρων – Δεν επιβεβαιώνει το Ισραήλ

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς ενέκρινε έναν κατάλογο με τα ονόματα 34 ομήρων που παρουσίασε το Ισραήλ για να ανταλλαγούν στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας εκεχειρίας, δήλω...

Φόρτωση άρθρων...